Сайт за лотарии заблуждава потребителите

Той твърдял, че провежданите от него лотарии са допълнително застраховани от застрахователна компания

Сайтът www.lottoland.com заблуждава потребителите, че големите награди в провежданите от него лотарии са допълнително застраховани от застрахователна компания, която е под надзора на Комисия за финансов надзор.

За това информират контролните органи на Германия, съобщи пресцентърът на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Проверката е установила, че фирмата не е регистрирана като застрахователна компания. Изпратено е искане за предприемане на действия до компетентните органи на Великобритания, тъй като сайтът е регистриран в Лондон. 

В сайта се посочва още, че първите участнички в лотарията ще бъдат Германия, Естония, Италия, Исландия, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, като в бъдеще се очаква разширяване на териториалния обхват.

Сигналът постъпи в КЗП от Германия по системата за сътрудничество при защитата на потребителите, чрез която страните членки обменят информация за нелоялни търговски практики за нарушения на законодателството за защита на потребителите на територията на Европейския съюз. 

От КЗП припомнят, че всяка търговска практика, която съдържа невярна информация, е заблуждаваща. Заблуждаваща е и тази практика, при която се прикрива съществена информация или цялостното й представяне заблуждава или е в състояние да заблуди средния потребител, включително и когато информацията е фактически точна по отношение на един от посочените елементи.

Коментари: 0