Сакскобургготски продава резиденцията си в Баня за 2,5 млн. евро

В обявата за царската вила пише, че се продават общо 9500 кв. м земя със сгради с обща площ 1000 квадрата

268 ~ 2 мин. четене

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза продават царската къща в карловския град Баня. Имотът е обявен за продан в сайта на руската фирма "Российский аукционный дом" (auction-house.ru) за 2,5 млн. евро.

Там се предлагат и други недвижимости от България, сред които и активите на корабостроителницата в Бургас, бивше военно летище, проекти за ваканционни комплекси, съобщава в "Труд". В обявата за царската вила пише, че се продават общо 9500 кв. м земя със сгради с обща площ 1000 квадрата. Посочено е, че къщата е паметник на културата и фасадата не може да бъде променяна.

Имотът се рекламира с "прекрасен парк", в който дърветата били посадени от цар Борис III, както и с това, че имотът "лежи" върху минерални извори. Те можело да се използват за лечебни цели. Минералната вода е била и причината последният цар на България да реши да построи вила в карловското село, обявено за град през 2002 г.

В обявата се казва още, че къщата се обитава, има персонал, а "синът на цар Борис Симеон често я посещава с роднините и гостите си". Продавачът предлага заедно с къщата да бъдат купени и близката винарна "Розова долина", както и 65 000 кв. м прилежащи земи с още минерални извори. Земите можело да се използват за строителство на балнеохотели или санаториуми. Винарната, за която в обявата се казва, че е произвеждала любимите вина на Леонид Брежнев, също е обявена в сайта на руската фирма. Цената е 5,15 млн. евро.

Дворцовият комплекс в село Баня е издържан в духа на българската възрожденска архитектура. В него личат характeрните елементи и детайли - голям чардак с пет яки дъбови колони, които имат за задача да осигуряват устойчивостта на сградата. Така е описана къщата в Баня в официалния сайт на царското семейство kingsimeon.bg.

Прозорците са с кепенци и други традиционни елементи. Комплексът има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислугата. В имота се влиза през две дъбови ковани порти. Интериорът също е съобразен с най-доброто от възрожденските традиции за обзавеждане - миндери, ръчно везани възглавници и покривки.

Проектът на дворцовия комплекс е на известния архитект Иван Васильов. Заедно с Димитър Цолов той проектира редица значими сгради в София. Сред тях са БНБ и Народната библиотека

Коментари: 0