Само 1500 долара глоба за убийството на милиони пчели

Разследване във Флорида е установило, че компания за производство на цитрусови плодове е пръскала със забранен пестицид

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Една от най-големите компании за отглеждане на цитрусови плодове във Флорида - Ben Hill Griffin Inc. е глобена с 1 500 долара за убийството на милиони пчели на територията на американския щат. По информация на местната телевизия разследването е установило, че производителят е пръскал със забранения пестицид "Montana 2F".

Нарушението е станало в началото на тази година, а разследването е започнало през март, след сигнал на двама пчелари. Новинарският канал News Channel 5 отбелязва, че това е първият случай, в който компания за производство на цитрусови плодове се свързва с масовото измиране на пчелите.

Това обаче не е единственото засечено нарушение от страна на Ben Hill Griffin. Имало е случай, когато служители са пръскали цитрусовите дръвчета ден след крайния разрешен срок, пише GreenTech.

Двама местни пчелари, Бари Харт и Рандал Фоти, чиито пчели често са навестявали цитрусовите гори на Ben Hill Griffin, казват, че загубите им от незаконното пръскане с пестициди възлизат на общо 390 000 долара. Това включва загубата на пчели и намаленото производство на мед.

Харт и Фоти смята, че глобата е нищожна, по-специално с оглед на мащаба на щетите, нанесени върху техните пчелини и здравето на основните опрашители. Все пак пчеларите са оптимисти, че признаването на нарушението в този случай ще извади на светло значението на здравите пчелни популации за селското стопанство и околната среда като цяло.Подкрепи Economic.bg