Само 6% мляко в „млечните деликатеси”

До 10 хил. лв. глоба ако предлагаш млечен продукт със заместители

До 10 хил. лв. може да достигне глобата за производители, ако предлагат на пазара като млечни продукти такива, в които са използвани заместители.Продуктите, в които има заместители, пък няма да се казват "млечен продукт".

Това предвижда нова наредба на земеделското министерство за специфичните изисквания към млечните продукти, която ще бъде разгледана на следващото правителствено заседание, обяви министър Мирослав Найденов, предаде БНР.

Новата наредба ще задължи фирмите да имат две поточни линии – една за производството на продукти от сурово мляко и друга за продукти от растителни масла и сухо мляко, предаде БТА. 

Мирослав Найденов е категоричен, че не може повече да се позволява тези, които влагат до 6% мляко и всичко останало е изкуствено, да слагат надпис млечен деликатес. Земеделският министър допълни още, че в новата наредбата са предвидени три пъти по-високи глоби от досегашните. "В момента санкцията е от 1 000 до 3 000 хил. лв., така че предлагаме да скочи тройно, може да достигне до 10 хил. лв. и разбира се, затваряне на това предприятие. Знам, че подобна наредба ще доведе до определено сътресение в млекопреработвателния бранш", каза Найденов.

Според него обаче така потребителят ще бъде информиран какво си купува. "След като в този продукт има растителна мазнина, той няма да може да носи наименованието млечен продукт. Най-важното е хората да знаят, че евтиното ни излиза скъпо, плащайки за лекарства и понякога със здравето си. Хората в тази тежка икономическа криза много често посягат към по-евтиното. Искаме да дадем възможност за правилния и информиран избор на потребителя" , изтъкна земеделският министър.

Не се очаква скок в цените на млечните продукти след като наредбата влезе в сила, увели Найденов.

Производителите също настояват за новата нарадба, защото тя ще помогне на земеделците. Производители на мляко, участвали на среща с министър Мирослав Найденов, дори поискаха петорно по-големи глоби за фирмите, които обявяват, че продават млечни продукти, а всъщност влагат заместители. 

„Колкото по-скоро влезе наредбата, толкова по-добре за българските животновъдите", обясни председателят на Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите Танчо Колев, цитиран от Дарик радио.

От сдружението на млекопроизводителите настояват всички предприятия, които работят със заместители на мляко да се разграничат от останалите, които работят със суровина мляко.

Коментари: 0