Сезонната работа е трамплин за младите хора

Законът за сезонната работа у нас, създаден преди година и половина, буксува и това е нещото, което кара компании като нашата да изпитват огромната нужда от работещо правителство, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower в България

516 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Какви са основните тенденции при сезонната работа в момента?

- Честно казано е малко трудно да се разграничи чисто сезонната работа, тъй като кандидатите, които идват при нас, търсят по принцип работа, а не само сезонна. Много малко от кандидатите казват, че търсят временна работа. Това са предимно стажанти и студенти, но те са изключително малко и от тях няма как да извадим извадка, която да създаде идеята за сезонната работа. Това, което обаче е добре да се знае е, че законът за сезонна работа в България, създаден преди година и половина, буксува и това е нещото, което кара компании като нашата да изпитват огромната нужда от работещо правителство, което да успее да го промени и да се създадат повече условия за сезонната работа.

- В кои сектори се търсят най-много нови работници?

- Най-много персонал се търси основно в хотелиерството и ресторантьорството. Мога да добавя строителството и производство към сезонната работа, а по принцип голям брой кадри се търсят в сферата на финансите и бизнес услугите, транспорта, складовете и комуникацията. Това са основно секторите, в които има много търсене. Пропускам аутсорсинга, кол центровете и центровете за обслужване на чуждестранни клиенти, които имат целогодишно търсене на персонал. Интересно е, че това търсене се увеличава с всяка изминала година, но тук вече не говорим за сезонна работа.

- В кой сектор на сезонната работа възнагражденията са стабилни?

- Това е много хубав въпрос, но честно казано ми е трудно да отговоря. Аз бих казала, че заплащането у нас е абсолютно условно и е въпрос на договорка между търсещия работа и работодателя. Колкото повече качества и умения има даден кандидат, толкова по-добро възнаграждение би могъл да си договори.

- Има ли дефицит на кадри в предлаганите сезонни дейности?

- Дефицит на кадри има навсякъде и той идва от това, че в повечето случаи има много работодатели, които търсят едновременно хора за едни и същи професии, и в България няма толкова много хора във въпросната област с необходимите качества. Кандидати за ресторанти и хотели има много, но тук вече всичко опира до качеството на тези кандидати. защото ако всички те решат, че могат да се справят с предлаганата работа във хотелиерството и ресторантьорството, това не винаги се оказва реалността.

- Коя е най-предпочитаната сезонна работа от българите?

- Честно казано това, което забелязвам е, че сезонната работа се търси най-много от младите хора, които току що навлизат и се опитват да излязат на пазара на труда. Търси се и от студенти, които не разполагат с достатъчно време, за да работят целогодишно. Току що завършилите основно търсят финансови и бизнес услуги или нещо, което да продължи това, което са научили в своето висше образование. В повечето случаи младите търсят работа, която излиза от хотели и ресторанти, но тъй като им е първа работа и нямат достатъчно натрупан опит, сезонната работа е трамплин за младите хора и помага за намиране на първа работа. Намирането на първа работа всъщност е изключително труден процес и в този смисъл сезонната работа помага много на младите хора да преодолеят вътрешния стрес, да натрупат увереност и да се подготвят за бъдещата им постоянна работа.

- Сезонната заетост през лятото или през зимата разкрива повече работни места?

- През лятото разбира се, тъй като се отварят и работни места в селското стопанство, докато през зимата говорим само за работни места в сферата на туризма. През зимата имаме много по-малко възможности, тъй като зимният туризъм не е толкова развит у нас, колкото летния.

- Сезонната заетост може ли да доведе до кариерно развитие?

- Да, определено. Сезонната заетост би довела до кариерно развитие, защото всеки един опит, независимо в каква област е той, допринася за развитието на индивида и в една или друга посока, той успява създаде трудови навици, да развие знанията и уменията на работещия, независимо в каква област, което по-скоро би му донесло допълнително знания и опит и когато започне да търси постоянна работа ще може да се продаде за по-висока заплата. Абсолютно съм категорична, че сезонната работа е трамплин към една постоянна работа.

Подкрепи Economic.bg