Шефовете на Ford се готвят да продължат без Мълали

Очаква се 67-годишният главен изпълнителен директор на автомобилната корпорация да се пенсионира до края на следващата година

156 ~ 2 мин. четене

Съветът на директорите на американската автомобилна корпорация Ford Motor ще обсъди тази седмица план за приемственост на главния изпълнителен директор Алън Мълали, който се очаква да се пенсионира до края на 2013 г., съобщи Ройтерс. Очаква се Марк Фийлдс, който ръководи операциите на Ford в Северна и Южна Америка да бъде повишен в главен оперативен директор. По този начин той ще е на първо място в листата на кандидати, които да заменят 67-годишният Мълали.

Говорителят на Ford е отказал коментар, заявявайки, че компанията не спекулира с кадрови решения. Анализаторите очакват Мълали да се пенсионира до края на следващата година.

Мълали се присъедини към Ford през 2006 г. от американския самолетостроителен гигант Boeing. Той успя да спаси Ford от банкрут с 23 млрд. долара заем и план, който беше наречен "One Ford". Намирането на наследник на Мълали ще е от решаващо значение за Ford, чиито успех е тяхно свързан с управлението на Алън Мълали. Той успя да избегне спасителните планове на американското правителство, от които обаче се възползваха американските му съперници General Motors и Chrysler.

Срещата на борда на директорите на Ford е насрочена за този в Диърборн, Мичиган, където е централата на автомобилната корпорация. Заседанието идва на фона на предизвикателствата, с които се бори Ford, особено в Европа. Очакванията са компанията да загуби повече от 1 млрд. долара от европейския пазар през тази година заради задълбочаващата се икономическа криза на Стария континент. Ford подготвя план за намаляване на разходите в Европа. Освен това компанията планира да пусне 15 нови или променени модели в региона през следващите пет години, за да може да увеличи приходи си.

51-годишният Марк Фийлдс и 45-годишният Джо Хинрикс са двамата най-вероятни вътрешни кандидати за поста на Мълали, след като той се пенсионира.

Подкрепи Economic.bg