Шефът на АЕЦ: Нуждаем се от газови централи

Преговорите с руската страна за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" продължават, каза Валентин Николов

7054 ~ 1 мин. четене
Не виждам никакви опасения не само за сигурността на енергийната система в България, но мисля, че дори ще продължим да бъдем основен износител на ток. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов в предаването „Факторът Кошлуков” на ТВ7.

По думите му проектът за газова централа в Белене остава актуален, като това е чисто български проект.
 
„Ние се нуждаем от такива газови централи с цел балансиране на тези вятърни централи, които са в Североизточна България. Сегашната изградена система може да поеме максимално 20% от мощността на енергийната система, т.е. ние се нуждаем от такива газови централи, които да дадат тази балансираща мощност. Така че той е абсолютно актуален, не само за България, но и за Румъния”, заяви Николов.

На въпрос ще има ли седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, Николов заяви, че преговорите с руската страна продължават, като в тази връзка са създадени и работни групи.

„Трябва да изясним какво точно ни е необходимо във връзка със седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Категорично сме казали, че другия реактор, който е готов на 25%, искаме да го продадем. От гледна точка на българската страна сме дали варианти и очакваме отговор от руска страна”, обясни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".
Подкрепи Economic.bg