Шефът на Агенцията по храните подаде оставка

Причината е скандалът с фирмата за дезинфекция на ГКПП „Капитан Андреево"

120 ~ 1 мин. четене

Йордан Войнов депозира оставката си като председател на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„Разбрахме се с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, така че си депозирам оставката днес“, заяви Войнов пред „Фокус“. „Няма проблеми. Аз още в самото начало заявих, че си подавам оставката. Те тогава препоръчаха да изляза в отпуск, така че няма никакъв проблем”, коментира още той.

По-рано през деня служебният премиер Марин Райков поиска отстраняването на председателя на БАБХ. Причината е скандалът с фирмата за дезинфекция на ГКПП „Капитан Андреево".

„Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство", коментира премиерът.

Той припомни, че по негова молба Войнов излезе в отпуск, докато тече разследването. А сега би следвало да бъде освободен. „Направихме препоръка този договор да бъде прекратен", каза Райков. Той посочи от основно значение е на първо място защо и как е сключен този договор, който е предмет на проучване от страна на прокуратурата.

Подкрепи Economic.bg