Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пред уволнение

След поредния скандал около него столът му вече е сериозно разклатен

3722 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев съвсем скоро ще се сбогува с поста си, научи Economymagazine.bg от свои източници. За уволнението му се говори от повече от година, но след поредния скандал около ведомството столът на Семерджиев вече е сериозно разклатен.

Най-новото обвинение срещу шефа на енергийния регулатор е, че ръководеното от него ведомство е забавило твърде много време приемането на промени в 4 наредби, които да либерализират енергийния пазар. Заради това забавяне Европейската комисия (ЕК) заведе дело срещу България и заплаши страната ни с дневна глоба от 8 500 евро.

Вчера, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че причина за процедурата е станало забавянето с повече от 1 година на приемането на наредбите от страна на ДКЕВР. Добрев посочи, че в последните седмици се водят интензивни срещи с комисията, но самият той нямал обяснения защо се бави приемането на нужните текстове. Днес, Ангел Семерджиев отговори на нападките с твърдението, че промените в документите ще бъдат готови предсрочно. Според шефа на ДКЕВР крайният законов срок за изготвянето им е юли 2013 г.

Именно недоволството заради неприемането на новите текстове в наредбите ще прелее чашата на търпението към Ангел Семерджиев, твърдят нашите източници.

В началото на януари тази година стана ясно, че Ангел Семерджиев е "забравил" да декларира апартамент в Несебър с площ 168 кв. м. Това показва публикувано заключение на Сметната палата за несъответствие в декларациите на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадени през 2012 г. "Не е декларирал покупка и продажба на апартамент с площ 168 кв. м. и паркомясто с площ 17 кв.м. в гр. Несебър, както и задължение към банка в размер на 90 хил. евро, обезпечено с учредяване на законна ипотека върху посочения имот", се казваше в констатацията на Сметната палата. На следващия ден Ангел Семерджиев изнесе подробности около въпросния имот, като посочи, че апартаментът е закупен с банков кредит в началото на 2011 г. и е продаден в края на същата година.

В средата на 2011 г. около шефа на енергийния регулатор избухна сериозен скандал свързан именно с имотното му състояние. Тогава се разбра, че през 2010 г. Ангел Семерджиев си е купил луксозен автомобил Lexus за 74.2 хил. лв., вила с площ 116 кв. м. край Несебър на цена от едва 35 хил. лв. и е успял да внесе 230 хил. лв. на депозит. Всички разходи Ангел Семерджиев покрил с приходите си от заплата. Скандалът избухна, след като подаването на данъчната декларацията съвпадна с повишаването на парното и топлата вода през 2011 г.

Около председателя на енергийния регулатор се разшумя и след последното шоково увеличение на цената на електроенергията с 13% от 1 юли 2012 г. Тогава Ангел Семерджиев посочи като "виновни" инвеститорите във възобновяеми енергийни източници.

Според Закона за енергетиката ДКЕВР е колегиален орган и се състои от 7 членове, включително председател. Председателят и членовете на комисията се избират и освобождават с решение на Министерския съвет и се назначават със заповед на министър-председателя.

Подкрепи Economic.bg