Шестима руснаци начело на Bank of Cyprus

Изборът на новия борд се проведе на фона на шумни протести на незастраховани вложители, които са загубили значителна част от спестяванията си чрез безпрецедентното спасяване на банката

3581 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Шестима руснаци са част от новия борд на директорите на Bank of Cyprus. Във вторник вечер на интернет страницата на банката бе обявено, че кипърецът Кристис Хасапис е новият председател на борда на директорите, а руснакът Владимир Стржалковский поема поста на вицепрезидент. Новият борд, съставен от общо 16 членове, трябва да бъде одобрен и от Кипърската централна банка.

Изборът на борда се проведе на фона на шумни протести на незастраховани вложители, които са загубили значителна част от спестяванията си чрез безпрецедентното спасяване на BOC, което бе  съгласувано с ЕС и Международния валутен фонд през март.

Разгневени кипърци, присъствали на извънредното общо събрание на акционерите на банката се  оплакаха от намаляването на номиналната стойност на акциите ѝ от 1 евро на 1 цент, като част от  задължителна рекапитализация, изпълнена под надзора на временния борд на директорите. Десетки акционери напуснаха срещата в знак на протест.

Банковият сектор в Кипър бе един от многото, покосени от кризата в Еврозоната. През пролетта на 2013 г. страната бе спасена от фалит чрез финансова помощ от страна на чуждестранни инвеститори, които бяха принудени да подпомогнат спасителната акция. Клиенти на Bank of Cyprus (BOC), която е водещата банка на средиземноморския остров, трябваше да инвестират 47,5% от вложените от тях над 100 000 евро в банката, а в замяна на това получиха нейни акции. След избора за нов борд на директорите, някои от тях вече имат решаващ глас в управлението на кипърската банка.

Сред основните клиенти на Bank of Cyprus са множество руски олигарси, които държат авоарите си в офшорната зона. По непотвърдена информация на кипърската преса, в момента те са сред главните акционери.

 

Подкрепи Economic.bg