Шотландия остава във Великобритания (обновена)

Над 55% от местните не искат властите в Единбург да ги вадят от Обединеното кралство и ЕС

Официално:

Шотландия остава във Великобритания (обновена)

Снимка: uk.news.yahoo.com

Автор: Николай Марченко

Над 55% от шотландците са гласували против независимостта на Шотландия от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.

Шотландия отхвърля независимостта с 55.3% срещу 44.7%, показват окончателните резултати. Според данните от гласуването от всички 32 области на Шотландия, „за” отделянето на региона от Обединеното кралство са гласували 1 617 989 души (44.7%), а „против” – 2 001 926 души (55.3%). Общо избирателната активност е била 84.6%. 

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да предостави повече правомощия на всички части на Обединеното кралство, след като националистите в Шотландия спечелиха 1.5 млн. гласа на референдума за независимост, но бяха победени от поддръжниците на съюза.

„Точно както Шотландия ще има повече правомощия в своите работи, така и Англия, Уелс и Северна Ирландия ще имат по-голяма дума в техните”, каза Камерън, цитиран от AFP. 

Националистите признават поражението

По този начин Шотландия може да не напусне пределите на Великобритания и, както я предупредиха, Европейския съюз (ЕС), където при гласуване за независимост би се наложило да кандидатства като трета държава. „Шотландия изглежда ще остане в състава на Обединеното кралство, след като частичните резултати от референдума за независимост сочат, че шотландците са отхвърлили независимостта“, коментира британската радио-телевизия BBC. 

Лагерът на пледиралите за независимост обаче вече призна поражението си при допитването до народа. Заместникът на първия министър на Шотландия Николас Стърджън призна провала на кампанията за независимост, инициирана от неговата партия, след като първите резултати показаха убедителна победа за лагера на привържениците на съюза с Великобритания. „Изглежда, че няма да получим положителния вот, за който се надявах”, каза Стърджън пред BBC News.

Проведената от бившия експерт по връзки с обществеността (PR) и действащ премиер Дейвид Камерън, който самият е отдревен шотландски благороднически род, кампания "По-добри заедно!" (Better Together!) изигра своята роля и най-вече сред малдото население на Шотландия.

Друг фактор, който можеше да се отрази на резултата, беше първо отказът на кралицата Елизабет II да коментира ситуацията с думите "народът нека си решава", а след това - и станалото публично нейно мнение в частна беседа, в която съветва на шотландците все пак "много сериозно да си помислят". 

Британската лира поскъпва

Междувременно пазарите реагираха позитивна на новината за шотландския референдум. Курсът на британската лира достигна най-високото си ниво спрямо еврото за последните две години на фона на референдума, който изглежда ще бъде отхвърлен, предаде AFP.

Еврото падна до 0.7809 паунда на борсата в Токио от досегашните 0.7882 и достигна най-ниското си ниво от юли 2012 г. насам, след като брокерите приветстваха частичните резултати от вота. След като стана ясно, че победата клони към лагера на противниците на независимостта, лирата поскъпна и спрямо долара, като се търгуваше за 1.6522 долара за паунд. Това е най-високото й ниво от началото на септември 2014 г.

Така, някои наблюдения показват, че и заплахата на министъра на финансите на Великобритания към властите в Единбург, че няма да могат да използват нито паунда, нито еврото за национална валута в независима Шотландия, наистина поуплаши местния бизнес и населението. 

Коментари: 0