Швеция иска нашия боклук

Страната произвежда електроенергия от отпадъци, но изпитва недостиг на "суровина"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Швеция е готова да купува боклука на България, Румъния и Италия, за да произвежда от него електричество. Това е казала старши съветникът от Агенцията за опазване на околната среда Катарина Остлунд, цитирана от шведското радио KOSU. Въпреки, че в момента Норвегия си плаща, за да изнася боклука си в Швеция, той е недостатъчен за нуждите на страната.

Сортирането и преработката на боклук в Швеция е до такава степен развито, че страната складира едва 4% от боклука си на сметища, показват данните на шведската агенция за управление на отпадъците. В момента страната внася около 800 хил. тона боклук годишно, които превръща в енергия.

Шведските медии определят начина, по който България и другите две страни събират боклука си като изключително неефективен и нещадяща околната среда. От друга страна се посочва, че Швеция е водеща в управлението на отпадъци, но е сред малкото с такава добра ефективност.

В САЩ, където според американската агенция за опазване на околната среда са изхвърлени 250 млн. тона боклук само през 2010 г., едва 34% са рециклирани.

Швеция произвежда електроенергия за около 250 000 домакинства и захранва една пета от системата за централно отопление според данни на шведската агенция за управление на боклука.

Коментари: 0