Швейцария и Япония разшириха санкциите срещу Русия

Правителствата на двете държави допълниха черните списъци на политици и компании, свързани с Кремъл

Oт Запад и от Изток

Швейцария и Япония разшириха санкциите срещу Русия
108 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Правителствата на Япония и Швейцария от днес разшириха санкциите си срещу Руската федерация заради липса на деескалация на украинската криза, информират световните агенции.

В списъка да добавени 26 руски и украински официални лица, а също така 18 компании от аналогичния «черен списък» на Европейския съюз (ЕС), влязъл в сила от 1 август 2014 г.

Санкциите за забрана за влизане в Конфедерацията и всякакъв вид делови отношения в това число и с швейцарски посредници. Според чиновници в Берн новите мерки са с цел да не позволят на лицата от санкционните списъци да «заобикалят ограниченията на Швейцария». Мерките влизат в сила от днес в 20 ч. московско време.

Правителството на Синджо Абе също одобри ожесточаването на санкциите срещу ръководството на Русия и свързаните с него лица, съобщава японската агенция Kyodo. В черния списък на Япония влизат 40 души, сред които бившият президент на Украйна Виктор Янукович.

Става дума също така за представителите на Крим и самопровъзгласили се републики в Източна Украйна. Според японските власти тези хора са свързани с анексирането на Крим и дестабилизирането на обстановката в Украйна. Активите им са замразени.

Санкциите касаят също така две кримски компании като национализираната от новите власти "Черноморнефтегаз" и "Феодосия".Япония също така ограничава всякакъв внос на стоки кримско производство.

"Москва предварително нарече новите санкции на Токио "недружелюбен и необмислен акт", цитира AFP ведомството на Сергей Лавров. Освен това Русия отмени срещата между руския и японския заместник-министри на външните работи Игор Моргулов и Шинсуке Сугияма. Тя трябваше да се състои в Москва на 19 август и да бъде посветена на териториалния спор за Курилските острови, заради който двете страни още не са подписали формален мирен договор след Втората световна война.

Коментари: 0