Синдикати искат 10% по-високи учителски заплати

Исканията са и за по-висок процент от Брутния вътрешен продукт за образование в рамките на следващия бюджет

Увеличение от минимум 10% при заплатите в сферата на образованието да бъде заложено в Бюджет 2013, настоява президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Агенция "Фокус". Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева потвърди искането за по-високи заплати и по-висок процент от Брутния вътрешен продукт (БВП) за образование в рамките на следващия бюджет.

По думите на Такева отдръпването на местната власт от сектора на образованието е проблем в системата и грешка на философията на делегираните бюджети. "Това е и причината малките училища да са в неблагоприятни условия", допълва тя. Според нея трябва да се обезпечи финансово лидерското присъствие на учителя в класната стая.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че Столична община е отделила приблизително 13 млн. лв. за подобряване на учебната среда в столицата, като това е станало в условията на икономическа криза и наследени проблеми в сектора.

Фандъкова се съгласи с председателя на СБУ, че е нужна реорганизация на философията на делегираните бюджети в образованието, за да не се наливат средства само в определени училища. Тя отбеляза, че в София се дофинансират училищата в по-малките населени места и увери, че периферията на столицата няма да бъдат закривани училища.

Коментари: 0