Скъп ли е iPhone 5 в България

Проверка на продажбите в САЩ и Великобритания показват, че устройството на Apple там може да бъде купено дори на по-ниски цени

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продажбите на iPhone 5 вече официално са факт и в България. От 2 ноември последният модел смартфон на Apple е наличен в търговската мрежа на Globul. За Economoymagazine.bg от оператора отказаха да кажат колко телефона са били купени в първия ден от продажбите му, но потвърдиха, че интересът към него е голям.

От сайта на Globul става ясно, че клиентите имат избор да купят телефон с 16, 32 и 64 GB памет. Освен това желаещите да притежават устройството могат да изберат един от петте представени лизингови плана и от десетте тарифни плана, които представя компанията.

Както и при предишните модели на iPhone, така и този не може да бъде купен без тарифен план, което всъщност го оскъпява доста. За да притежават един от най-известните телефони в света, потребителите в България трябва да платят минимум 1 400 лв. Цената включва лизинга за телефона, който е общо 1089 лв. и задължителния тарифен план, който минимално може да бъде 12.90 лв. на месец за срок от две години. Тарифният план обаче включва едва 300 MB интернет на максимална скорост, което ще принуди потребителите да изберат някой от останалите тарифни планове и така цената на телефона може да надхвърли 2000 лв.

Въпреки огромната разлика в стандарта на живот между България и Западна Европа и САЩ, цените на телефоните продавани там и тук са приблизително еднакви. Когато се сравнят някои от възможностите, които предлагат големите оператори по света става ясно, че потребителите там дори имат възможност да закупят телефона на по-ниска цена, отколкото тук.

Проверка на цените при AT&T в САЩ показва, че освен с тарифен план и лизинг, телефонът може да бъде купен и в кеш. Тогава той може да бъде взет за 650 долара (990 лв.). С тарифен план телефонът поскъпва значително и може да бъде взет за общо 1220 долара (1850 лв.). Цената на телефона е 200 долара и по 85 долара месечна такса.

Британският O2 не предлага закупуването на телефона в кеш, но при него цените са колкото в България. С лизинга и месечната тарифа телефонът излиза 650 паунда (1 580 лв.).

Високата цена на устройството в България става още по-видима, когато се направи сравнение с възнагражденията в трите държави. По данни на НСИ към септември средната заплата в страната е 755 лв. За същия месец заплащането в САЩ е средно 4 000 долара (6 000 лв.), а във Великобритания - 2 700 паунда (6 600 лв.).

Липсата на връзка между стандарта на живот и цената на iPhone 5 е очевадна. Само статистиката за продажбите на новия смартфон ще покаже дали високата цена е проблем за българите и дали са готови да похарчат три средни работни заплати за устройството на Apple.

Коментари: 0