Слабата йена вдигна печалбата на Sony

За второто тримесечие японската технологична компания е спечелила чисто 35 млн. долара

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Печалбата на японската технологична корпорация Sony Corp. за второто тримесечие на 2013 г. надхвърли очакванията на анализаторите, пише Bloomberg. От компанията изтъкват, че добрият финансов резултат се дължи на орязването на разходите, новите модели смартфони и ниския курс на йената.

В края на юни положителният финансов резултат е в размер на 3.48 млрд. йени (35 млн. долара) при 24.6 млрд. йени загуба година по-рано. Очакванията на анализаторите на Bloomberg бяха за печалба в размер на около 2.6 млрд. йени.

В началото на април курсът на японската йена спрямо щатския долар падна до най-ниското си ниво за годината - 92 йени за долар. Това принуди японската централна банка да се намеси и в рамките на два месеца валутата се върна на "удобното" за японската икономика ниво от над 100 йени за долар.

След добрите резултати за тримесечието, Sony увеличи прогнозата си за приходите за цялата 2013 г. Новите очаквания са продажбите да бъдат с 5.3% по-големи спрямо предходната година. Надеждите са свързани и с новата игрова конзола PlayStation 4, която трябва да бъде пусната на пазара тази година.

"На компанията й е трудно, защото нейните продукти се "самоизяждат" един друг - фотоапарати, камери, смартфони, игри, телевизори и др.", коментира Ясуо Накане, анализатор в Deutsche Bank в Токио. "Sony подобрява операциите си, но скоростта на миграция към мобилни продукти е все по-бързо", добавя той.

Подкрепи Economic.bg