След отнетия лиценз "Лукойл" обвини митниците в произвол

От нефтената компания твърдят, че времето за монтиране на нови устройства е твърде малко

148 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Няколко часа, след като Агенция "Митници" отне лиценза на "Лукойл България" за управление на данъчен склад, от компанията определиха действията на митниците като "административен произвол".

В изпратено до медиите съобщение от нефтената компания казват, че отнемането на лиценза на "Лукойл - България" ЕООД е следваща стъпка в продължаващия административен произвол, упражняван от страна на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов спрямо компанията.

Малко след днешното отнемане на лиценза от "Лукойл - България" коментираха още, че през октомври 2012 г., без мотиви, предварителни консултации, оценка и техническа експертиза, Агенция "Митници" прави специална промяна в Наредба №3, отнасяща се по същество единствено до "Лукойл - България" ЕООД. Промените предвиждаха монтиране на допълнителни измервателни системи по протежение на продуктопровода, свързващ "Лукойл - Нефтохим Бургас" с петролните бази в Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци. Новите уреди трябваше да се сложат в допълнение към вече съществуващите измервателни средства, които бяха приети от Агенция "Митници" и предаваха данни към нейната система.

Внедряване на новата техника изисква както значителна финансова инвестиция, така и огромна по обем техническа работа, за изпълнението на която е определен изключително кратък срок от само 6 месеца, категорични са от "Лукойл".

"Въпреки сериозните по обем капиталовложения и почти невъзможните срокове за въвеждане в експлоатация на исканите допълнителни устройства, "Лукойл - България" вложи максимални усилия, за да изпълни изискванията. От 10 до 19 април, с 5 последователни писма до директора на Агенция "Митници", дружеството постоянно уведомява за извършената дейност и настоятелно призовава да бъдат изпратени митнически служители, които да направят физическа и документална проверка на новоизградените устройства и да ги одобрят, каквито са разпоредбите на нормативната уредба. Вместо да спази нормативните изисквания, Агенцията отказва да изпълни задълженията си за проверка на новите контролни точки, като с това нарушава административната процедура", казват от "Лукойл".

Словесната престрелка между "Лукойл" и митниците е от вчера, когато дружеството се оплака на финансовия министър Калин Христов, че Ваньо Танов си е позволил да заплашва със саморазправа директора на компанията. Обвиненията дойдоха два дни, след като директорът на Митница Бургас Валери Стефанов, заместникът му Кирил Динев и началникът на отдел "Последващ контрол" Ростислав Йонев бяха уволнени, защото "са създавали условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчния склад - Нефтопристанище Росенец на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД".

Подкрепи Economic.bg