Столична община събрала с 19.4 млн. повече от местни дейности

Общинският съвет няколкократно прие промени за стимулиране използването на паркингите, така че аз очаквам следващата година да отчетем много по-сериозна ползваемост, отбеляза столичният кмет Йорданка Фандъкова

296 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

С 19.4 млн. лв. повече е събрала Столична община (СО) като приходи в сравнение с миналата година. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на съвместното заседание на Консултативния съвет по бизнес и финанси и Съвета по наука към СО, предаде БГНЕС. Столичният градоначалник поясни, че данните са за периода до 19 април.

Фандъкова отбеляза увеличението на парите от данъка по недвижими имоти с 3.3 млн. и над 5 млн. лв от данъка за МПС. Тя акцентира на повишението с над 3 млн. лв на средствата от налога за придобиване на имущество, което според нея означава, че има едно добро движение на пазара. "Надяваме се, че ще посочи по-голяма активност на бизнеса през следващата година", заяви Фандъкова.

Междувременно столичният кмет извърши и проверка на изграждането на безплатен паркинг до метростанция 18 в ж.к. "Младост" 3. "Заедно с втората линия на метрото изградихме и буферни паркинги за около 2700 автомобила. Малка част от тях обаче се използват", каза Фандъкова и допълни, че това е нормално при разработването на такива обекти.

"Когато нещо се плаща, то започва да работи бавно, особено, ако наоколо има безплатни алтернативи. Затова за мен е важно колите да спират на регламентирани места и специално този паркинг първоначално ще бъде безплатен за шофьорите", каза Фандъкова.

Тя посочи, че паркингът също представлява буферен паркинг към метростанцията, макар и по-малък. "Целта е хората да могат да оставят тук автомобилите си, не в калта, а на място, което освен облагородено ще бъде и осветено и да ползват метрото", каза Фандъкова, отбелязвайки че за момента не се предвижда заплащане на паркинга.

"На мен много ми се иска и стимулирам кметовете да намерим терени и да мотивираме и интерес от страна на бизнеса за изграждане на надземни етажни паркинги. Този терен например би бил подходящ за това, но засега интерес не сме установили", допълни още градоначалникът.

Подкрепи Economic.bg