Слуховете за новия iPhone събрани накуп

Премиерата на флагмана на технологичния гигант Apple е тази вечер в 22 ч. българско време

224 ~ 4 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Поредната презентация на Apple е планирана за днес, 10 септември, в 22 ч. българско време. Множество слухове бяха пуснати в последно време - спекулации, свързани с новия облик и функции на смартфоните, които ще бъдат представени довечера.

Едно е сигурно - главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук ще се появи по средата на затъмнена сцена, а екраните в залата ще се опитат да направят изключително атрактивен обект с размерите на човешка длан. Това коментира в свой анализ Wall Street Journal.

Очаква се приходите от презентацията, някогашна запазена марка на покойния вече Стийв Джобс, да прескочат 300 млн. долара от публикации във вестници, блогове и телевизии. Изчисленията са направени от анализатора в Yankee Group, Карл Хауи.

Apple отдавна се сблъсква със сериозна конкуренция от страна на Samsung Electronics, Sony и Intel. Презентациите на конкурентите са предвидени за септември, а някои от тях дори вече бяха проведени. В понеделник и Microsoft обяви, че предвижда събитие за септември, а поканите за него съдържаха логото на новия им продукт - таблета Surface.

Е, какво ново да очакваме от Apple довечера? Събрахме за Вас някои от най-упоритите слухове и спекулации в технологичните блогове.

Премиера на новия iPhone 5S

Седмото поколение смартфона на Apple. Очаква се да разполага с почти същите функции като предшественика си. Новото е, че освен класическите варианти в бяло и черно, най-вероятно ще бъдат представени и версии в комбинация от цветовете златно и шампанско, както и графитеносиво.
Според слуховете, камерата отново ще е 8 MP, но светкавицата ще бъде оборудвана с двойна LED светлина. Възможно е и представянето на нов процесор - 7А, който да бъде обновен с 1 GB RAM. Спекулации за премиерата на iPhone със 128 GB памет също обикалят интернет пространството. Въпреки това повечето анализатори се съмняват, че гигантът от калифорнийския град Купертино ще се раздели с класическата тройка модели със съответно 16/32/64 GB памет.

Слухът, който буди най-голям интерес у потребителите, е свързан с възможността, новият iPhone да разполага със специална система, разпознаваща пръстови отпечатъци при отключване на клавиатурата, която да бъде инсталирана в home-бутона на новия модел. Информацията се появи малко след като компанията придоби всички дялове в AuthenTec, доставчик на мобилни и мрежови системи за сигурност, през юли 2012 г., а сделката беше оценена на 356 млн. щатски долара.

За тези, които се надяват на нещо повече от смартфона - 2 GB RAM, 12 MP камера, както и поддържане на специална, 4G LTE мрежа са сред възможните, но малко вероятни иновации. Това съобщава сайтът iClarified.

Премиера на евтината версия - iPhone 5C

Една от най-чаканите премиери - новият смартфон ще е доста по-евтин от класическата версия, освен това, най-вероятно ще се предлага в няколко цветни варианта на корпуса, който е изработен от поликарбон. В интернет се появиха снимки на версията 5С в бяло, жълто, зелено, червено и синьо. Формата на новата версия е идентична с тази на iPhone 5, а единствената разлика е в заоблената форма на ръбовете. Най-вероятно смартфонът ще разполага с 6А процесор, както и 8 МР камера и 4-инчов дисплей.

China Mobile

Очаква се, Apple да започне съвместна работа с нови мобилни оператори, сред които най-вероятно ще бъде и китайският China Mobile, а целта е да се достигне до още по-голям брой потребители в разрастващи се пазари.

Apple TV

Говори се, че от компанията са направили някои подобрения в софтуера на Apple TV. Според наскоро публикувана статия във водещ техно блог, подобренията са свързани с нова функция, която ще позволява на потребителите да могат да пускат песни и апликации, закупени от iTunes, на смартфоните на приятели.

Нова операционна система - iOS 7

Най-вероятно новата операционна система ще бъде представена довечера, но ще бъде достъпна за потребители поне седмица по-късно. Не се очаква да бъдат въведени големи промени.

Тиха манипулация

Най-вероятно от Apple ще представят иновативна технология, без значение каква, която ще бъде достъпна само за потребителите, закупили си новия iPhone. Според експерти, съществува и вариант, от технологичния гигант просто да се сбогуват с някои от моделите си, тъй като компанията има интерес възможно най-много почитатели на марката да се сдобият с новите модели и да увеличат продажбите на Apple.

Нов iPod?

Засега няма слухове от Apple да планират представяне нито на нов iPod, нито на нов iPad. Въпреки това, най-вероятно от компанията ще организират поне още една презентация, на която да бъдат представени нови версии на таблетите, както и премиера на лаптопите Mac, които ще разполагат с нов Haswell процесор.

В интернет пространството не липсват и забавни анализи относно очакванията за събитието довечера. Ето някои от тях:

Със сигурност, вицепрезидентът на Apple по продуктовия маркетинг, Фил Шилер, ще се появи на сцената с едноцветна риза с копчета. Всеки път Шилер е облечен така, а единственото, което от техно блога на списание Time отказват да назоват, е цветът на ризата, с която ще се появи.

Apple ще използва поне дузина суперлативи при презентацията на новите си модели. Най-вероятно това ще бъдат най-красивите, най-бързите, най-невероятните или най-добрите модели на компанията до момента. А може би всичко накуп.

По средата на презентацията на сцената ще се появи гост-звезда, който/която ще представи нова, "страхотна и уникална" апликация. Почти всяка от презентациите на Apple досега е включвала поне едно представяне на нова апликация.

Economic.bg ще следи презентацията на Apple на живо и ще Ви информира за най-интересните новости около гиганта от Калифорния.

Подкрепи Economic.bg