Смениха шефа на АЕЦ „Козлодуй“ с бивш директор

Бордът на директорите е съкратен с двама екстопмениджъри на централата - Иван Генов и заместника му Александър Николов

Рокади

Смениха шефа на АЕЦ „Козлодуй“ с бивш директор
Автор: Николай Марченко

Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов бе освободен с решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от снощи. За нов директор е назначен бивш топмениджър в първата атомна централа Димитър Ангелов. Формалната причина e свиването на борда на директорите на ядрената централа от петима на трима членове. Заедно с него си отива и зам.-изпълнителният директор Александър Николов. Освободен е и Георги Божинов, бивш депутат от БСП и сега кандидат за народен представител.

Първите двама бяха тясно ангажирани с проекта за изграждане на нов блок в ядрената централа съвместно с японско-американската компания Westinghouse. Но отричат, че ги пращат в оставка заради проекта за VII блок.

Генов е кадър на АЕЦ-а и беше едно от първите назначения в енергетиката на правителството на БСП и ДПС. Преди това беше изпълнителен директор на дружеството по времето на тройната коалиция.

Николов също е специалист от централата и беше назначен за изпълнителен директор на "Козлодуй“ от ексминистъра в кабинета „Борисов“ Трайчо Трайков, но беше освободен от наследника му Делян Добрев. След това отново беше върнат в ръководството на АЕЦ “Козлодуй” вече като зам.-директор. Новият стар изпълнителен директор Димитър Ангелов пък беше на този пост през 2008-2009 г.

Снощи в интервю за „Нова ТВ“ Иван Генов коментира, че е имало задача той „да си ходи“. Той се оплака, че „нему е за пръв път“, но пък този щяло да е „за последен“. „Да са живи и здрави!“, пожела той на шефовете си в БЕХ и МИЕ на въпроса става ли дума за „чистка“.

Коментари: 0