Сметната палата: Подготвяният за нас закон удобен за натиск и манипулиране

Според ръководството на институцията предлаганият модел е на колективната безотговорност и междупартийните сделки, удобен за натиск и манипулиране

108 ~ 2 мин. четене

Сметната палата изпрати в Народното събрание становище по проекта на нов закон за Сметната палата и мотивите към него. Според законопроекта непрофесионалисти ще одитират парите на данъкоплатците, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват професионални качества, се казва в становището.

Предлаганият модел е на колективната безотговорност и междупартийните сделки, удобен за натиск и манипулиране, се казва още в съобщението, публикувано на сайта на Сметната палата.

Сегашният уж „недемократичен" модел е преобладаващ в Европейския съюз. Главният мотив на вносителите - за връщане на колегиалния модел, е несъстоятелен, тъй като противоречи на решение на Конституционния съд от 2011 г., коментират още от ръководството.

Предвидената в законопроекта голяма деветчленна колегия ще излезе и многократно по-скъпа на данъкоплатеца в сравнение със сегашното тричленно професионално ръководство, поради неизбежните разходи за персонални коли, шофьори, кабинети, съветници и секретарки.

Законопроектът създава възможност мнозинството в колегията на Сметната палата да отстранява „неудобни и непослушни" свои членове, като предлага предсрочното прекратяване на мандата им, смятат също от институцията.

Законопроектът за Сметната палата очевидно има цели, които нямат нищо общо с целите за подобряване на дейността на институцията, декларирани в неговите мотиви, пише още в становището.

Според ръководството на Сметната палата мотивите са изключително непрофесионални и тенденциозни, с произволна логика, и често стигат до открита демагогия и съдържат и неверни твърдения. Такова е например твърдението, че „Сметната палата в този „състав" няма нито едно правомощие в областта на одита и във връзка с нейната основна функция, предвидена в Конституцията - да осъществява контрол по изпълнението на бюджета". Авторите на проекта и мотивите премълчават неудобната за тях истина за решението на Конституционния съд от 2011 г., посочващо наличието на колективно ръководство в одитната институция, пише още в становището.

Според ръководството на палатата в законопроекта и в мотивите е заложено очевидно фалшиво противопоставяне на уж „недемократичния едноличен модел" на сегашната палата срещу „демократичния колективен модел", предвиден в законопроекта. Истината е, че сред парламентарните одитни институции в Европейския съюз преобладава едноличният модел, независимо дали държавата е монархия или република, и това вероятно не е случайно, се посочва в становището.

Всъщност целите на законопроекта са явно други - да се рециклира моделът на одитна институция, обслужваща „силните на деня, да се отстрани сегашната професионална и партийно необвързана тричленна колегия, ръководеща Сметната палата, и да се замени с голяма колегия - партийно обвързана по квоти, без законови гаранции за професионализъм и послушна на управляващото мнозинство, смята ръководството.

Такава палата ще бъде крайно удобна за натиск и манипулиране от страна на управляващите в центъра и по места с цел прилагане на принципа: „нашите" хора в палатата ще пазят нашите министри и кметове и ще „мачкат" „чуждите", на политическите опоненти. Такава институция очевидно ще изпълнява жалката роля на раздавач на индулгенции за едните, и на наказателна бригада за мръсни поръчки срещу другите, завършва становището.

Подкрепи Economic.bg