Сноудън бе номиниран за наградата на Европейския парламент “Сахаров”

Наградата "Сахаров" се връчва на личности, допринесли за свободата на мисълта и защитата на човешките права

Автор: Десислава Младенова

Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия, след като изнесе строго секретни документи на Американската агенция за сигурност, бе номиниран от членове на Европейския парламент за наградата “Сахаров”. Тя се връчва от парламента на хора и организации, които с работата си са допринесли за свободата на мисълта и защитата на човешки права, предаде РИА Новости.

“Едуард Сноудън рискува живота си, за да потвърди това, което отдавна подозирахме във връзка с масовото онлайн следене, което е голям скандал в днешно време. Той разкри подробности за нарушения на законa за защитата на лични данни на Европейския съюз и основни права”, казаха от номиниралата го конфедеративна група Европейска обединена левица-Северна зелена левица.

Всички номинации ще бъдат представени в началото на следващата седмица, а победителят ще бъде оповестен през октомври. Церемонията по награждаването е в края на годината, а печелившият кандидат ще получи парична награда в размер на 50 хил евро.

Наградата носи името на съветския учен и дисидент Андрей Сахаров. Тя се връчва от Европейския президент от 1985 година насам. Сред именитите личности, които са били удостоявани с наградата през годините са бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела, китайският дисидент борил се за свободата на словото и демокрацията Ху Джия, както и неправителствената организация, застъпник за свободата на пресата “Репортери без граници”. 

Коментари: 0