Сноудън получава право да пътува свободно в Русия

Американецът ще може да излезе от транзитната зона на московското летище „Шереметиево”, където се намира от около един месец

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън е получил в сряда документи, които му позволяват да излезе от транзитната зона на московското летище „Шереметиево”, където се намира от около един месец, съобщава BBC. „Американецът се подготвя да излезе. Документът, който му е бил връчен от руския адвокат Анатолий Кучерена, му позволява да напусне транзитната зона на летището”, заяви източник, близък до случая.

Агенция "Интерфакс" уточнява, че бившия американски агент вече е събрал личните си вещи от сервизното помещение, в което е пребивавал досега.

Сноудън поиска убежище в Русия на 16 юли и според руските медии ще му бъде позволено да се придвижва из страната, докато тече процедурата за разглеждане на молбата му.

Американецът е издирван от службите в САЩ по обвинения в шпионаж, след като изкара в публичното пространство информация за американските програми за наблюдение.

Коментари: 0