Софийската Централна гара ще е с нов облик до две години

По време на ремонта движението на влаковете няма да бъде спирано, увери транспортният министър Данаил Папазов

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Софийската Централна гара ще придобие изцяло нов облик на модерно съоръжение до две години. През 2015 г. тя трябва да стане модерна европейска сграда, със съвременен вид и архитектура, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на подписването на договорите за строителство и строителен надзор по проект "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София".

Според Папазов важността на проекта се определя от ключовото място на гарата в европейската железопътна мрежа, тъй като през нея минават три общоевропейски транспортни коридори - ІV, VІІІ и Х. "Строителните дейности няма да възпрепятстват ежедневния пътникопоток, движението на влаковете няма да бъде спирано, като графикът на работа ще бъде съобразен с влаковото разписание", каза още министър Папазов.

След рехабилитацията, Централна гара София ще бъде напълно архитектурно обновена, отговаряща на изискванията за енергийна ефективност, с много по-добри комуникационни връзки, до всички нива на гаровия комплекс ще има осигурен достъп за лица с намалена подвижност.

Проектът се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., а срокът за изпълнението му е края на 2015 г.

За победител в конкурса беше избран консорциум между "Главболгарстрой", "Водстрой 98" и "Промишлено строителство холдинг". Офертата беше за 56 млн. лв. без ДДС. Финансирането по оперативна програма "Транспорт" е 20 млн. евро (близо 40 млн. лв.).

Подкрепи Economic.bg