София и Ниш ще се свържат с магистрала през 2016 г.

Представители на регионалното и транспортното министерство ще лобират пътят да бъде финансиран от Инструмента за свързана Европа

260 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

София и сръбския град Ниш може да бъдат свързани с магистрала през 2016 г. Обещанието аутобана да е готов до 2016 г. си дадоха регионалните министри на България и Сърбия Десислава Терзиева и Игор Мирович, съобщиха от пресслужбата на регионалното министерство, цитирани от kmeta.bg.

"При всички случай магистралата София-Калотина е приоритет за нашата държава и за да имаме връзка София-Ниш, което е приоритет на двете държави, нашето правителство ще положи всички усилия, за да намери източници на финансиране, така че обектът да е готов в края на 2016 година", подчерта Терзиева. Тя посочи, че следващата седмица представители на регионалното и транспортното министерство ще лобират пътят да бъде финансиран от Инструмента за свързана Европа (Connecting Europe Facility).

Терзиева и Мирович коментираха и проекта за откриването на нов граничен контролно-пропускателен пункт Салаш (България) - Ново Корито (Сърбия). Българският министър съобщи, че се планира създаването на междуведомствена работна група между двете държави, която да следи за изпълнението на необходимата инфраструктура.

"Пускането на "Дунав мост 2" отвори възможности за междурегионално развитие и сътрудничество между Сърбия, България и Румъния. Считаме, че това ще стимулира регионите, които се намират в района с оглед създаване на работни места, културен обмен и туризъм. И това в аспекта на Дунавската стратегия, чието прилагане също обсъдихме", каза Терзиева.

Игор Мирович пък заяви, че по строителството на Коридор №10 от сръбска страна е имало известни проблеми от технически характер и с изпълнителите на проектите. Сега вече всички участъци са договорени и няма никакви проблеми.

"Работи се активно и се надявам, че до края на 2016 година пътят да бъде готов. За нас е важно и сме доволни да чуем, че Министерството на регионалното развитие и всички останали органи в България работят, за да бъде магистралата факт в същия срок".

Регионалните министри на двете държави коментираха развитието на трансграничния регион и възможностите за реализация на проекти от взаимен интерес, които да повишат качеството на живот, достъпността и конкурентоспособността в него.

За тази цел може да бъде използват средства от Европейския съюз - финансиране може да бъде осигурено от бъдещата програма "Дунав", от Оперативна програма "Региони в растеж" и програмите за транс-гранично сътрудничество.

След срещата Десислава Терзиева и Игор Мирович връчиха 13 договора за безвъзмездна финансова помощ по Програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ България-Сърбия на обща стойност над 2.2 млн. евро в рамките на втората покана за набиране на проектни предложения.

Договорите са по трансгранични инициативи като създаване на центрове за електронно обучение в Университета в Ниш и в НСА-София, на Посетителски център за археология и постоянна археологическа изложба в Димово, разработване на проектна документация за създаването на "Палео парк" във Вършец, събиране на база данни за предотвратяването и гасенето на горски пожари, разработване на нови туристически продукти и други. Те се финансират от спестени средства от вече приключили проекти по програмата.

До момента по нея са финансирани 118 договора на обща стойност 32 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg