София ще има 50 нови тролея

Столичният градски транспорт е подписал с чешката фирма "Шкода Електрик" договор за доставка на стойност 27.475 млн. евро без ДДС

268 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Столичният градски транспорт подписа договор за доставка на 50 нови нископодови съчленени тролейбуси. От Столична Община обявиха, че контрактът е сключен с чешката фирма "Шкода Електрик" АД, която ще изпълни поръчката в срок от 15 месеца. Стойността по сделката е 27.475 млн. евро без ДДС, а парите са осигурени по проект на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.

С доставката на новите коли тролейбусният парк на столицата ще бъде почти 100% обновен, подчертават от пресцентъра на Столична община. Новите тролейбуси ще обслужват най-натоварените линии - 1, 2, 5 и 9.

Тролейбусите ще бъдат без стъпала и с височина на пода 360 мм от нивото на пътя, с което се улеснява достъпът на хора с увреждания и затруднения в придвижването, както и на майки с детски колички. Колите ще бъдат оборудвани и с светлинна и звукова сигнализация на първата врата, както и от възможността за накланяне на дясно, когато тролейбуса е спрял на спирка.

Дължината на новите тролейбуси ще бъде 18 метра, а капацитетът поне 160 пътника. Ще бъдат оборудвани с климатична инсталация в салона за пътници и в кабината на шофьора. Тролейбусите ще разполагат и с резервен дизелов двигател за автономно придвижване в случай на аварийни ситуации.

Подкрепи Economic.bg