Спад в продажбите на нови жилища в САЩ

Студеното време и покачващите се лихви охладиха най-добрата година за сектора от 2008 г. насам

76 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Продадените през декември нови жилища зад океана спадат повече от прогнозирането, съобщава Bloomberg.Данните на щатския Департамент по търговията сочат,че покупките се понижават със 7% до 414 хил. годишно, стойност по-ниска от очакванията на анализаторите. В допълнение на това бе съобщено, че покупките за октомври и ноември са по-ниски от първоначално обявените.

Най-студеният декември от четири години насам ограничи активността на купувачите. Снежната покривка е осмата най-голяма в историята за този месец, а подобни условия оказват влияние и върху строителния сектор. Жилищното строителство се е свило с 9,8% в края на годината, достигайки 999 хил.  

В същото време, с покачването на цените (+4,6% за медианна цена от декември 2012 година насам) и лихвените равнища, възможностите на купувачите намаляват. Въпреки това, строителите остават позитивно настроени за бъдещето на жилищния пазар, който трябва да удовлетвори нуждите на увеличаващото се население. За цялата 2013 година търсенето отчита скок от над 16%.

„Данните не са добри, но аз не бих се притеснявал“, коментира Майкъл Хенсън – старши икономист за щатите на Bank of America. “По никакъв начин нямам усещането, че това е краят на възстановяването на жилищния пазар.“

Забавянето представлява предизвикателство пред Федералния резерв в момент, когато той свива пазарните стимули. Разходите по заемния ресурс на потенциалните купувачи се покачват откакто, миналата година, централните банкери намекнаха за ограничаване изкупуването на ипотечни облигации и други бонове. Според данни на Freddie mac, средната лихва по 30-годишен ипотечен заем се е увеличила от 3,35% през май до 4,39% през миналата седмица. Прочуване на Bloomberg показва, че очакванията на икономистите са Фед да намали постепенно изкупуването на активи с 10 млрд. долара през следващите месеци до края на програмата, но не по-късно от декември.

„Знаем, че те (Фед – б.а.) са притеснени относно чувствителните към лихвените равнища показатели на икономиката. Сега, след като вече са започнали, проблемът е как ще обяснят, че свиването на първоначалните 85 млрд. долара месечно до 75 или 65 млрд. не е всъщност затягане на коланите.“,  коментира Крис Ръпки – главен финансов икономист в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

На този фон, покупките на съществуващи жилища се покачват (+1%) за пръв път от пет месеца, до ниво от 4,87 млн. броя годишно. Общият брой закупени (нови и съществуващи) жилища през 2013 година е 5,52 млн. , която е и най-добрата година за недвижимите имоти от 2006 година насам.

Коментари: 0