Спадът на еврото продължава, а стерлинга очаква решенията на АЦБ

Златото расте подкрепено от напрежението в Украйна, а платината заради стачката в ЮАР

Еврото се търгува до 5-седмичното дъно срещу долара и е под натиск заради нарастващата убеденост на пазарите, че Европейската централна банка ще облекчи монетарната си политика през следващия месец.

Евро/долар е 1.3719 при дъно във вторник на 1.3688. Пробив под дъното от 4 април на 1.3672 ще доведе до нива, които не са виждани от февруари. Спадът на единната валута е 2% след четвъртък, когато председателя на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че е готов за действия следващия месец, за да подкрепи икономиката в еврозоната ако новите прогнози за инфлацията го изискват.

Последното понижение на еврото дойде от статия в Уолстрийт Джърнъл, според която Бундесбанк е готова да подкрепи серия от стимули на ЕЦБ, в това число и отрицателни лихви върху банковите депозити и покупки на пакетни банкови заеми ако е необходимо, за да се отдалечи инфлацията от прекалено ниските нива. Така еврото най-вероятно ще остане под натиск до следващото заседание на ЕЦБ през юни. Единната валута може да атакува горните граници на рейнджа отново ако ЕЦБ се въздържи от нови монетарни стимули през юни.

В кроса срещу австралийския долар, еврото е близо до 6-месечно дъно на 1.4594. Срещу стерлинга котировките са 0.8140 при 16-месечно дъно вчера на 0.8135. Намаляващите съпротиви на еврото след заседанието на ЕЦБ през миналата седмица подсказват, че то ще остане уязвимо на слаби данни. Днес излизат стойностите за индустриалното производство през март в еврозоната, а очакванията са за понижение от 0.2%.

Според дилъри близката съдба на стерлинга ще зависи от излизащите по-късно днес данни за инфлацията и безработицата. И двете стойности могат да повлияят на времето за което се очаква да бъдат повишени английските лихви. Според анализатори на Джи Пи Морган, днешните доклади на АЦБ вероятно ще потвърдят пазарните очаквания за постепенно повишение на лихвите започващо в началото на следващата година. Това развитие обаче не е много сигурно, тъй като АЦБ се чувства в момента комфортно при липсата на инфлационен натиск.

Долар/йена е без значителна промяна на 102.15.

 

Златото расте подкрепено от напрежението в Украйна, а платината заради стачката в ЮАР

Платината и паладиума запазват днес големите печалби, които отчетоха вчера при опасенията за нарастващо напрежение с персонала в основните производители в ЮАР, което може да навреди на доставките. Златото също расте заради ескалацията на насилието в Украйна.

В ЮАР бяха повишени мерките за сигурност след четирите смъртни случая през уикенда, за да се предпазят миньорите, които решиха да не участват в продължаващата 16 седмици стачка, която спря около 40% от обичайното световно производство. Стотици миньори барикадираха пътищата и подпалваха във вторник селскостопанската продукция в близост до платинената мина Лонмин, докато се опитваха да блокират свои колеги, които не участват в стачката и се опитваха да отидат на работните си места. Платината достигна вчера едномесечен връх, а днес растежа й продължи и цената вече е 1450 долара за тройунция. Паладиумът също задържа печалбите след вчерашния едноседмичен връх. ЮАР е най-големия производител на платина в света и втори в света по производство на паладиум след Русия.

Междувременно златото днес е почти без промяна на 1293 долара за тройунция. То е считано за инвестиция, която предлага сигурност срещу политическа несигурност. Вчера проруски сепаратисти плениха украински войници като преди това убиха седем от тях. Това са най-тежките правителствени загуби откакто Киев изпрати войски да потушат бунта в източните части на страната.

При повишаващото се напрежение и анексирането на Крим от Москва, връзките между Изтока и Запада се влошиха. В отговор на американските санкции, Москва отговори срещу космическите проекти, в това число отказвайки да увеличи живота на Международната космическа станция, която е символ на сътрудничеството след края на Студената война.

Настроенията на пазарите са за растеж на благородните метали. Златото заради геополитическото напрежение в Украйна, а платината заради заплашващата да излезе извън контрол стачка в ЮАР.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0