Спешно избират конституционен съдия

Депутатите ще гласуват единствената кандидатура на Гроздан Илиев в петък

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Народното събрание ще гласува спешно кандидатурите за съдия в Конституционния съд от квотата на Парламента. Това беше съобщено от председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова. Депутатите ще гласуват предложенията в петък.

"Утре ще има извънредно изслушване в комисията по правни въпроси, а в петък в пленарна зала ще бъдат подложени на гласуване кандидатурите както за конституционен съдия, така и за окомплектоване на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, гласувайки кандидатурите, които до този момент са внесени от народни представители. За конституционен съдия има постъпила само една кандидатура - тази на Гроздан Илиев", коментира Фидосова.

Гроздан Илиев е четвъртата номинация в трета процедура за избор на конституционен съдия от парламента, като досега две се провалиха. При първата, издигната от независими депутати и избрана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, Венета Марковска не успя да положи клетва, след като президентът Росен Плевнелиев прекъсна церемонията и си тръгна.

Втората процедура приключи преди гласуването в Народното събрание, след като издигнатата от СДС Галя Гугушева се оттегли от надпреварата. Срещу нея постъпиха три сигнала и управляващите оттеглиха подкрепата си за нея.

Подкрепи Economic.bg