Спряха търговията с акциите на Bankia

Очаква се банката, която е в процес на национализация да поиска над 15 млрд. евро държавна помощ

Търговията с акциите на четвъртата по големина испанска банка – Bankia беше прекратена, пише агенция Ройтерс. Днес книжата на трезора спряха да се търгуват на фондовата борса в Мадрид, тъй като се очаква тази вече банката да поиска над 15 млрд. евро държавна помощ.

Испанското правителство започна процедура по национализиране на Bankia, след като стана ясно, че трезорът няма да може да набере достатъчно капитал, за да покрие огромните си загуби от кредити раздадени на фирми от строителния бранш. Bankia държи около 10% от депозитите на испанците.

Именно експозициите на Bankia и други местни финансови институции към сриналия се имотен пазар се възприемат като основна заплаха за Испания и цялата Еврозона. Анализатори се опасяват, че испанското правителството ще се принуди да поиска международна подкрепа за банковия сектор.

По-рано през седмицата испанският икономически министър Луис де Гиндос заяви, че държавата трябва да налее поне 9 млрд. евро в затруднената Bankia. До момента правителството е наляло в закъсалата банка 4,5 млрд. eвро.

Коментари: 0