Станишев: Това, което се случи вчера не е случайно

Според лидерът на БСП е ясно кой печели от подобен сценарий

Автор: Божидара Иванова

„Това, което се случи вчера не е случайно. Очевидно някой се стреми на всяка цена да постигне падане на правителството час по-скоро и предсрочни избори”. Това каза Сергей Станишев на извънредна пресконференция на БСП. По думите му ясно личи от изявленията на Бойко Борисов и от Парламентарната група на ГЕРБ „кой е печеливш от подобен сценарий”.

Според лидера на БСП предсрочни избори биха довели до възпроизвеждане на статуквото и „това е единственият начин Борисов и Цветанов да контролират ГЕРБ,  да запазят своята власт и да участват в управлението”. Станишев посочи, че "има стремеж към включването на ГЕРБ в управлението на всяка цена, но това няма да бъде прието от страна на БСП".

Той обясни, че ще очаква анализ на събитията от 40-ия ден на протести срещу управляващите от страна на органите на реда. "Вчера видяхме актове на насилие, хвърляне на камъни, потрошен автобус, вземане на над сто души за заложници, по същество. Видяхме разбиване на улици, кофи и всички останали атрибути на Столична община", посочи той и призова "МВР да си свърши работата".

Според социалистът "зад агресивната част на протестите има ясен сценарий" и отправи критики към кмета на столицата Йорданка Фандъкова. "Кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, а днес изразява възмущение от вандалщината, очакваме също да си застане на мястото и да си поеме отговорността за бездействието".

"Не може да се води разговор с протести, които търсят своите цели на всяка цена. Диалогът е необходим, правителството на Орешарски и БСП винаги са били открити за диалог", каза в заключение Станишев.

Председателят на Народното събрание пък хвърли вината за вчерашните събития върху президента Росен Плевнелиев. "Вчерашната ситуация около Народното събрание за пореден път доказва, че безотговорни политици слагат тежко клеймо на България", каза Михаил Миков.

"На 26 юни отправих апел към президента, към всички политически партии, но явно не бяха чути. Търсенето на демократични и правови решения в рамките на Конституцията оттук насетне става все по-трудно. По тази причина вчера призовах народните представители да не отиват в народното събрание днес".

Председателят на Народното събрание заяви, че очаква МВР, Прокуратурата и Столична община да прочетат и да прилагат законите на страната.

Коментари: 0