Стартира новата електронна система на тотото

Приемането и обработката на фишове ще може да се извършва до 1 час преди тиража

Снимка: БГНЕС

376 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българският спортен тотализатор (БСТ) стартира днес нова електронна система за приемане и обработка на фишове в реално време. Благодарение на нея потребителите ще могат да залагат броени минути преди да бъде изтеглен съответният тираж.

Въвеждането на системата ще позволи да се удължи времето за приемане на залози в игрите, като ще могат да се пускат фишове до 1 час преди тегленето на тиража, 30 минути след тегленето ще могат да се приемат залози за следващия. Печалбите до 200 лева ще се изплащат във всеки тото пункт един час след тегленето на даден тираж.

"Обещахме в началото на мандата ни всички залози да могат да се правят до няколко минути преди да се пуснат фишовете. Това е шанс за новите фишове, тъй като всичко ще бъде по електронен път. Имаме подкрепата на целия български спорт. Тотото вече е с облик на съвременно търговско предприятие. Новите машини ще влязат в действие до края на месец март", каза министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков на официалната церемония по стартирането на системата.

На откриването присъства и премиерът Бойко Борисов, който подчерта, че това е правилният път за развитие на тотализатора. "Заварихме тотото в плачевно състояние, а в рамките на три години увеличихме приходите с 50%. И то без помощ от държавата, без допълнителни средства", каза той.

За реализирането на новата електронна система на БСТ за приемане и обработка на фишове в реално време са изградени, оборудвани и свързани два компютърни центъра (основен и резервен) и са инсталирани над хиляда терминални устройства, които първоначално ще бъдат внедрени в моловете и големите търговски обекти, предаде БНТ.

Тотофишове са еднопластови, а срещу тях се получава квитанция, срещу която ще може да се вземе печалбата.

За работата с новата система са проведени редица специализирани обучения - както на служителите от приемателната мрежа, които ще оперират с новите терминални устройства, така и на административния персонал, който пряко ще борави, ръководи и контролира дейността на компютърните системи.

Тото терминалите изписват на дисплей последователността на действията, които играчът изпълнява чрез натискане на появяващ се светещ участък - избор на играта от Тото 1 или Тото 2, набиране на комбинациите, сумата за плащане.  Машината издава квитанция, на която е записана датата, тиражът, играта, комбинацията, платената сума. Тази бележка е и документът за участие в тиража. Терминалът позволява след тегленето на числата да се провери има ли печалба.

БСТ планира и развитие на денонощни тото пунктове за приемане на залози.

Подкрепи Economic.bg