Стойнев: Защитаваме националния интерес в арбитража за „Белене“

Няма забавяне на експертите и свидетелите по делото, увери енергийният министър

3644 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

По повод изказаните по-рано днес твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че правителството умишлено бави експерти и свидетели по заведения арбитраж между НЕК и "Атомстройекспорт", министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев категорично опроверга опозиционния лидер и бивш премиер. Това увери, че с действията си защитават националните интереси.

"Имаме само един месец, не пращат свидетели и експерти, за да може България да загуби арбитражното дело за АЕЦ "Белене" за 1 млрд. евро", каза по-рано в парламента Бойко Борисов. на специално свикан брифинг в Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) Драгомир Стойнев опонира на лидера на ГЕРБ и категорично заяви, че няма забавяне в решенията и действията ни. "Националната електрическа компания (НЕК) е предоставила необходимите данни и информация на своите процесуални представители и е в непрекъснат диалог с тях", увери Стойнев, цитиран от Фокус.

Стойнев увери още, че МИЕ и лично той като министър работят в тясна координация с процесуалните представители на НЕК. "Предприели сме всички необходими мерки за защита интереса на държавното дружество НЕК", отговори енергийния министър на обявената по-рано днес информация от представители на ГЕРБ, свързана с арбитражно производство между НЕК и "Атомстройекспорт".

"Относно експертите, за които се говори, че има забавяне - тук става въпрос и за експерти от всички политически сили, които са участвали в подготовката на проекта АЕЦ "Белене". Има изпратени покани за даване на конкретни разяснения по случая "Белене" и към Бойко Борисов, и към Делян Добрев, и към Трайчо Трайков, и към Валентин Николов, както и към всички ръководства, които са били в сферата на НЕК и всички експерти", добави Драгомир Стойнев.

Той увери, че това правителство категорично следва един основен принцип - да отстоява на първо място интересите на българската страна и да се води от тях в рамките на всички свои действия. "Мащабите и статусът на проекта "Белене" безспорно са във фокуса на обществения интерес и ние разбираме това много добре. Арбитражното производство и всяка свързана с него информация не би трябвало да се използва безотговорно и непремерено публично. Такава е препоръката на процесуалните представители на НЕК - адвокатското дружество "Уайт енд Кейс". По тяхно категорично мнение до приключване на арбитражното производство трябва да бъдем изключително прецизни при всички публични изявления, тъй като всички факти и данни могат да се използват в арбитража. Това е единствената причина за нашата лаконичност", обясни Драгомир Стойнев.

Подкрепи Economic.bg