21 млн. лв. за 21 проекта

Осем проекта на стойност 5 млн. лв. се изпълняват по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"

84 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Фонд "Земеделие" одобри проекти за развитие на селските райони за близо 21 млн. лв., съобщиха от фонда. Осем проекта на стойност 5 млн. лв. се изпълняват по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Други 15 проекта на обща стойност 15 572 674 лв. са по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места".

Един от проектите по мярка 121 е свързан с купуването на трактор, плуг, сеносъбирачка и друга специализирана земеделска техника и създаването на трайни насаждения от десертно грозде и сливи. Друг проект е за реконструкция и разширяване на свинеферма, както и за купуването на специализирано оборудване за нея.

Одобрено е и инвестиционно предложение за създаването на 120 дка лавандулово насаждение и закупуване на земеделска техника за обработка на лавандула и фасул. Друг земеделски производител ще се оборудва с нови машини за подобряване на производствения процес и ще изгради съоръжения за съхранение на вода и за защита от диви животни. Има проект проект и за изграждането на покриваща система върху насаждения от череши и сливи и закупуване на специализирана земеделска техника. Друг бенефициент на програмата ще модернизира фермата си за биволи.

По мярка 322  ще бъдат ремонтирани и реконструирани 7 църкви в общините Вълчи дол, Каварна, Ветово и Самуил. Проектите включват основен ремонт или подмяна на ВиК и електрическите инсталации на храмовете, реставрация на стенописите и църковните принадлежности, разходи за проектиране, строителен надзор, одит и др.

Останалите средства ще бъдат разпределени между 8 проекта. Четири от тях са свързани с подобряване на уличната инфраструктура. Инвестициите ще бъдат реализирани в общините Кула, Ковачевци, Любимец и Макреш (с. Раковица). Три от проектите - в общините Трявна, Белене и Елхово, предвиждат подобряване на средата за живот в трите града, като освен ремонт на пътища, ще бъдат изградени или реконструирани част от тротоарите и междублоковите пространства. Последният одобрен проект включва реконструкция на архитектурното, художественото и парковото оформление на централната градска част на град Ихтиман.

Подкрепи Economic.bg