Стойнев не успя да спазари "Ремотекс"

Министърът на икономиката проведе среща със синдикатите от дружеството в Раднево

Фалстарт на реиндустриализацията

Автор: Николай Марченко

Една от първите стъпки на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за реиндустриализация на страната удари на камък.

Това стана ясно днес, след като контактна група от работници от радневското предприятие „Ремотекс" се срещна с шефа на МИЕ и подчинените му от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Общинският представител на КНСБ в Раднево Бойка Боева разкри пред Дарик, че министърът е категоричен, че „държавата прекратява преговорите за закупуване на предприятието”.

До решението се е стигнало заради високата цена, поискана от настоящите собственици и заради големите задължения, установени от фирмата, която прави оценката. „Освен това Стойнев разкри, че предприятието има активи с неустановена собственост".

На срещата е дискутирана и идеята да се създаде подобно дружество в държавните „Мини Марица Изток". „Министър Стойнев и БЕХ не са се отказали от тази идея. Предстои обаче да се реши в какви помещения, с какви машини ще се работи и колко специалисти ще могат да започнат работа там. Ще трябва време за реализацията на тази идея", допълни Бойка Боева.

Същевременно синдикатите искат подкрепа и от законодателната власт. За целта те поканиха работниците от „Ремотекс", както и народни представители от Стара Загора, Раднево и Нова Загора на среща в дружеството на 28 април.

На нея ще се дискутира как да бъдат променени законите, така че да не се стига до подобни ситуации. Част от работещите в предприятието пък ще могат да кандидатстват за обявените 190 свободни работни места от „Мини Марица Изток".

Коментари: 0