Стойнев с уверение, че ЕК няма да спира "Южен поток"

Министърът на икономиката твърди, че Гюнтер Йотингер е подведен от ГЕРБ за спорните поправки

Въпреки санкциите

Автор: Николай Марченко

Проектът за изграждане на газопровода "Южен поток" няма да бъде прекратен. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата си с еврокомисаря по енергийна политика Гюнтер Йотингер, информира БНР.

Шефът на МИЕ съобщи, че е предоставил на комисаря „достатъчно информация”, която показвала, че България по никакъв начин не нарушавала европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката.

Става дума за спорните поправки, които целят да изведат морската част на „Южен поток” извън действията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС. По думите на Стойнев обаче, България „върви в правилна посока за спазване на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода”.

Според него, представители на опозицията у нас в лицето на ГЕРБ са дали на Гюнтер Йотингер „невярна информация за естеството на тези промени”. "Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново да бъде спрян”.

Това обаче по никакъв начин не отговаряло „на интересите на страната”. „Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром", са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа", изтъкна Стойнев.

Ресорният министър също така е обяснил, че промените са приети само на първо четене. Според него преди второто, опозицията можела да представи свои предложения и „ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят”.

Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, както и ще продължат и експертните разговори с ЕК. Засега по думите на министъра комисията „няма забележки” относно наземната част на "Южен поток". „Морската по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа”, заяви министърът, след като е привикан „на килимчето” при ресорния комисар. 

"Не се обсъжда въпросът да спиране на проекта "Южен поток", потвърди шефът на генералния директорат на ЕК по енергетиката Доминик Ристори. По думите му "мнозина днес са дълбоко заинтересовани от рестартиране на отношенията между Европа и Русия на енергийното поле", заяви той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Както е известно, Европарламентът (ЕП) гласува специална резолюция за санкции към Русия, според която евродепутатите са против проекта на "Газпром" за изграждане на "Южен поток". Тръбата обаче е предмет на спор и на ниво Брюксел - Москва, като все още не е ясно дали руската страна е готова да допуска трети компании до преноса на газ по нея. 

Евродепутатите от ГЕРБ са за „Южен поток”, ако отговаря на българските интереси, опонира пък европрламентаристът Андрей Ковачев. Ковачев обясни, че в ЕП е гласувана резолюцията, за да има Европа силен сигнал за политиката, която се води от Москва: „Евродепутатите от ГЕРБ излязохме със специална декларация след гласуването, в която заявихме, че ако отговаря „Южен поток” на българския интерес, ако не ставаме зависими, ако спазва европейското законодателство, ние сме за този проект, който отговаря на българските интереси, не чужди". 

Коментари: 0