Столична община мисли за по-скъпи билети за градския транспорт

Новите цени обаче ще бъдат оправдани, тъй като автопаркът ще бъде обновен", смята зам.-кметът на София Любомир Христов

280 ~ 1 мин. четене

В Столична община се обсъжда възможността от догодина да се вдигне цената на билета за градския транспорт. Това каза зам.-кметът на София Любомир Христов в ефира на TV7. "Новите цени обаче ще бъдат оправдани, тъй като автопаркът ще бъде обновен", смята той.

"В момента се разработват няколко варианта за цените на билетите и картите", обясни Христов. "Идеята е еднократното билетче да скочи от догодина. Себестойността му и в момента е над 1.1 лв., но с колко ще повиши цената му ще реши Общинския съвет", добавя той.

До 65% от картите за градския транспорт, които се купуват в София са с намаление, защото ги ползват ученици, пенсионери или инвалиди. Цената на едно пътуване с тези намаления се изчислява средно на 50 стотинки. Идеята на Столична община е да стимулират хората да ползват карти.

Освен нови цени, догодина столичния градски транспорт ще обнови голяма част от автопарка си. Инвестицията е за 150 млн. евро. У нас вече беше представен новия трамвай, а общо те ще бъдат 20.

Преди Коледа софиянци ще бъдат зарадвани и с първия чисто нов тролей от общо 50. При добро стечение на обстоятелствата в двумилионния град от догодина ще тръгнат и 126 нови автобуса.

Подкрепи Economic.bg