Съкращенията в администрацията целят подобряване на работата й

Практически е невъзможно да не усвоим нито лев от ЕС през 2014 г.

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фискалните икономии не са самоцелни. Стремежът е да се подобри функционирането на администрацията като цяло и да се оптимизира работата. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски По повод планираните съкращения на 10% от държавните служители. "Все още дискутираме кои звена припокриват своите функции и как могат да бъдат оптимизирани. Никога не сме коментирали механично съкращение от 10%", добави премиерът, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Пламен Орешарски отбеляза, че очаква да чуе мнението на ресорните министри, тъй като те имат най-добра представа кои звена работят добре, кои се припокриват и ще направят съответните предложения за подобряване на работата. "Надявам се за всички е ясно, че състоянието на администрацията не е блестящо", каза още премиерът.

Относно твърденията на опозицията, че има опасност през 2014 г. да не се усвои нито лев от европейските фондове, Пламен Орешарски посъветва "не се хващайте на такива новини". Той е категоричен, че това практически не е възможно, тъй като през 2014 и 2015 г. се доусвояват средства по отминаващата финансова перспектива.

Премиерът каза още, че се очакват коментарите на Брюксел по изпратената ревизирана версия на Споразумението за партньорство. "Отразихме сериозните бележки, които имаше към версията, която представи служебният кабинет. След като получим коментарите, ще можем да отразим и тях и да влезем в разговори с Европейската комисия (ЕК). Във времево отношение сме не по-зле от останалите страни, движим се без изоставане", каза още Пламен Орешарски.

Подкрепи Economic.bg