Съюзът на художниците обяви новото лого за „некомпетентно и посредствено“

"...вода (може би море), слънце (прилича на кайсия, запетайка...), листо, роза (напомняща много на едно партийно лого)..."

320 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Съюзът на българските художници изрази неодобрението си към новото туристическо лого на България в отворено писмо  до президента Росен Плевнелиев и икономическия министър Делян Добрев.

От художествената общност смятат, че налагането на новата ни туристическа емблема ще е в ущърб на националната графична идентичност, както и на културните, естетическите и академичните норми и ценности.

Логото беше представено преди две седмици от министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В публичното пространство обаче то не бе прието особено добре, като във Facebook хората се надпреварваха да споделят какви асоциация им навява то.

Ето и някои от забележките, изразени в становището на Съюза на българските художници:

"Самият графичен подход е доста посредствен. Изображенията не носят характерен (запомнящ се) образ. Силуетът е объркан и неясен. При намаление или отдалечаване всичко се слива в нечетима визуална каша."

"В логото са вградени множество образи — вода (може би море), слънце (прилича на кайсия, запетайка...), листо, роза (напомняща много на едно партийно лого), чадър-детелина, планина (...), капка, пясък... Принципът на този подход предполага въпроса защо не са сложени реки, минерални извори и т.н. Всеки един от тези образи самостоятелно би могъл да се превърне в знак при добър креативен подход."

"Всички елементи в логото са характерни поне за половината туристически държави в света."

"За съжаление в стремежа за „модерност” днешните автори избягват тези естетически зависимости и използват средства, които са претенциозни, но не притежават графична функция. Ефектът е висока претенция без покритие..."

"Такова количество цветове са допустими в едно лого при определени обстоятелства. Но в случая те са неясни и някои са доста близки като стойност."

 "Шрифтът е претенциозен и тромав. Той подсилва бъбривостта на знака и цялото лого става още по-неясно и натоварващо."

В заключение, от СБХ определят логото като „адекватно на посредствената визуална среда в България”, но подчертават, че „чрез своята антиестетика не се очаква положителен ефект и подсъзнателен рефлекс в зрителя.” Като цяло според тях то може да се сметне за „некомпетентно и посредствено...”

В писмото на СБХ се изразява недоволство и от факта, че съюзът не е бил информиран за конкурса за създаването на това лого при положение, че "едни от най-добрите художници специалисти в сферата на графичния дизайн в България почти без изключение са членове именно на СБХ".

Преди няколко дни, икономическият министър Делян Добрев призна, че "не е фен на новото лого" и самият той харесвал повече другите три варианта. От фирмата, изработила стратегия за "Бранд България" заявиха, че предпочитат да не издават как изглеждат въпросните три отпаднали варианта и посочиха, че новото лого е избрано на базата на проучвания в 11 държави сред повече от 8000 респондента. В интервю за Economymagazine.bg, Николай Неделчев, изпълнителен директор на "Публисис" АД, коментира, че "избраната визия е фаворит на всички пазари, тъй като създава точни асоциации с основната бранд идея и е най-запомняща се".

Подкрепи Economic.bg