ТЕЦ София може да работи с гориво от завода за боклук

За приватизация може да се говори, когато има какво да се приватизира, каза Йорданка Фандъкова

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Предвижда се в "Топлофикация София" да се изгради мощност, която да работи с гориво от бъдещия завод за преработка на боклук. Това каза в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя коментира и различните варианти за оздравяване на дружеството, което има големи дългове.

"Една от идеите е Българският енергиен холдинг (БЕХ) да получи миноритарен пакет от "Топлофикация София", за да се изчисти дълга на ТЕЦ-а към БЕХ без да се променя собствеността. Това е стратегическо предприятие за София и трябва да остане собственост на общината", убедена е Фандъкова.

По думите й се работи по няколко инвестиционни проекта в дружеството. "Работим добре заедно с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), за да се използват европейски средства за изграждането на когенерации", поясни Йорданка Фандъкова. Тя е категорична, че ТЕЦ-ът не може да получи помощ от общината или държавата, защото това ще е нерегламентирана финансова помощ.

"За приватизация може да се говори, когато има какво да се приватизира. В момента дружеството има огромни дългове. Филмът в приватизация за 1 лв. вече сме го гледали", добави Фандъкова. Според нея е най-лесно да се приватизира дружеството и общината да няма повече отношение към него, но от компанията зависи отоплението на 500 хил. софиянци. "Трябва да се работи, за да се оздрави дружеството", убедена е Йорданка Фандъкова.

Тя коментира и темата с разбитите квартални улици. "Вече работим по първата програма, с която да започнем реконструкцията на тези улици. Половината средства са заем от Световна банка, другата половина - от общинския бюджет", разясни столичният кмет.

Подкрепи Economic.bg