Тотю Младенов: Безработицата у нас е по-ниска от Еврозоната

Социалното министерство може да съдейства за нова работа на предложените за съкращаване работници във ВМЗ

Снимка: БГНЕС

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Безработицата в България е с 0.4 процентни пункта по-ниска от средната за Еврозоната (17-членния блок, който ползва еврото). С тези данни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов отговори на въпрос докога ще сме най-бедни в Европейския съюз (ЕС).

"11.8% е средно ниво на безработицата в Еврозоната. В България безработицата е 11.4%. Не съкратихме нито една социална програма за последните 3.5 години. Допълнително разкрихме 350 нови социални услуги. Първите проекти за намаляване на детската бедност ще стартират до няколко месеца", каза в ефира на bTV Тотю Младенов.

Социалният министър коментира и предложението за съкращаването на 700-800 работници от ВМЗ Сопот, за да може предприятието да се продаде. По думите на Тотю Младенов има готовност да се съдейства за среща на тези хора с други работодатели от Сопот и региона. "Чакаме синдикатите да ни дадат точна бройка", каза Младенов.

Според него вече 7500 млади хора карат стажове по временните програми за заетост, като почти всички от тях след това си намират работа. "Драстично намаляха хората без трудови договори. Над 40 хил. договора, които бяха подписани на 4 часа, но се установи, че се работи по 8 часа на ден, бяха преправени на пълен работен ден", коментира Младенов. Социалният министър припомни, че има програми за работещи и за безработни. Работа на бюрото по труда е да обясни на търсещия програма, коя е за него.

"Не може да има ограничения за българските работници в ЕС след 1 януари 2014 г.", каза в заключение Тотю Младенов.

Подкрепи Economic.bg