Тази нощ законът коленичи и монополът победи

Това е становището на Агенция "Митници" по решението на Административен съд София да спре отнемането на лиценза на "Лукойл България" да управлява данъчен склад

280 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия. Така започва отвореното писмо на Агенция "Митници", което идва в отговор на решението на съда да отмени заповедта на Ваньо Танов да се отнеме лиценза на "Лукойл България" да управлява данъчен склад.

"Тази нощ над държава-член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси. Тази нощ стана ясно, че в една правова държава не всички са равни пред закона и пред принципите на свободния пазар. Тази нощ институции загубиха достойнство, държавата - приходи, гражданите - вярата, че могат да живеят в нормална държава. Тази нощ законът коленичи и монополът победи", продължава писмото.

"Но въпреки това и именно заради това Агенция „Митници" ще продължи да прилага законите на Република България. Заради българската държава и българските граждани", завършва становището на агенцията.

Късно снощи Административен съд София спря изпълнението на заповедта на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за отнемане на лиценза на петролно-складовата база "Илиенци", собственост на "Лукойл България". Решението на Темида дойде изключително бързо - почти неестествено бързо за родната действителност.

Ден по-рано, с решение на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, беше постановено да се отнеме лиценза на "Лукойл България" да управлява данъчен склад с адрес „Продуктопроводи - продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас" АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци". Решението беше взето на база извършените проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3.

Служебният премиер Марин Райков също коментира ситуацията. "Казусът с „Лукойл” е микродрама", заяви той на пресконференция след заседание на Министерски съвет, цитиран от Фокус.

"Смятам, че на този етап сме в етап на контрол на тази чувствителна ситуация. От една страна да защитим интересите на българската държава, спазването на закона, от друга страна - да не допуснем прекъсване на доставките до бензиностанциите, особено преди празниците и преди изборния ден. Знаете, че има съдебно решение от тази нощ. Това съдебно решение няма вариант да бъде коментирано от мен".

"Това, което аз мога да кажа, е, че снощи до късно при мен бяха на среща г-н Танов и г-н Златев”, каза още Райков. Премиерът посочи, че между тях тримата е проведен един дълъг и не много лек разговор, в резултат на което стана ясно, че по отношение на база Росенец още на 11 април има издаден акт за съответствие. Но междувременно е настъпило увреждане на стикерите. Именно това е довело до реакцията на Танов, каза Райков. „На база Росенец лицензът е действащ до 1 юни. Следователно нямаме отнемане на лиценз, а действия, които трябва да бъдат предприети след разпломбирането.”

Подкрепи Economic.bg