Близо 75% от отпуснатите жилищни кредити са в лева

30% от изтеглените ипотеки с обвързани с кредитна карта или потребителски заем

3662 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Все повече ипотечни кредити се теглят в български лева като през първото тримесечие на 2013 г. 74.5% от взетите заеми за имот са в българска валута. Останалите 25.5% са били в евро. За сравнение - през 2012 г. имаше равенство между двете валути, като в лева бяха изтеглени 49.9% от ипотечните кредити. Това показват данните на Пощенска банка, които бяха представени в първия доклад на финансовата институция за жилищно кредитиране от банката. От трезора очакват тенденцията за теглене на все повече левови ипотеки да се запази и да премине границата от 80% до края на годината.

Данните на Пощенска банка сочат, че жилищното кредитиране сериозно се е раздвижило през първото тримесечие на тази година. Подадените искания за тези заеми са се повишили с 25% на годишна база през първото тримесечие на 2013 г. "80-85% от всички апликации се одобряват", поясни Румен Радушев, началник управление "Жилищно кредитиране" в Пощенска банка. Той припомни данните на Българска народна банка, които показаха, че в края на март тази година жилищните кредити са единствените в потребителския сегмент, които отчитат ръст, макар и с минималните 0.6% на годишна база.

Средният размер на заема остава почти на нивата от първото тримесечие на миналата година, като от началото на 2013 г. се е понижил с 1000 евро до средно изтеглен заем от 29 хил. евро. Намалението пика преди кризата е 10 хил. евро, поясни румен Радушев. По думите му средният размер в София и Варна расте, докато в Бургас намалява.

Увеличава се делът на дългосрочно взетите заеми - от 20 до 25 години или над 25 години. Намаляването на вноската е основната причина за предпочитания по-дълъг срок на изплащане, обясни Радушев. Той поясни още, че много банки са премахнали наказателната такса за погасяване със собствени средства след третата година, което дава възможност за предсрочно изплащане на заема и намаляване на лихвения разход.

Всяка трета ипотека, която е изтеглена от клиентите на Пощенска банка по някакъв начин е обвързана и с друг продукт на трезора. "30% от клиентите, които имат жилищни кредити са изтеглили потребителски заем или имат кредитна карта", каза още Румен Радушев.

Подкрепи Economic.bg