Тимъти Гайтнър: Алчностата и глупостта са причината за кризите

"Повечето кризи са предизвикани от смесица на глупост, алчност и безразсъдство, от поемане на рискове и надежди", смята Гайтнър

Финансист номер 1 на САЩ и министър на финансите на САЩ Тимъти смята, че алчността и глупостта са в основата на кризите. А срещу тях не може да има закони, съобщава Reuters, цитирани от Стандарт Нюз.

Той за пореден път увери американците, че администрацията на президента Обама прави каквото може, за да накаже виновниците за най-тежката финансова криза след Голямата депресия.

"Повечето кризи са предизвикани от смесица на глупост, алчност и безразсъдство, от поемане на рискове и надежди", смята Гайтнър. Той посочи, че няма как тези проблеми да се решават със законови забрани, но може и трябва да се изработват добри правила срещу измамите и злоупотребите, за по-добро предпазване и за да бъдат накарани банките да имат повече капитал като гаранция срещу риска.

Макар срещу някои от най-големите банки от Уолстрийт да са подадени граждански искове във връзка с финансовата криза, никой още не е влязъл в затвора, напомня агенцията.

Гайтнър потвърди, че смята да остане на поста си до януари 2013 г., когато изтича мандата на Барак Обама.

Коментари: 0