Топ 10 на най-абсурдните закони

Представяме ви списъка на bgtop10 за десетте най-нелогични закона

Законите защитават обикновените граждани и осигуряват последици за тези, които ги нарушат, като по този начин поддържат ред, за да може страната да е стабилна, а не анархична. Въпреки това, има страни с доста абсурдни закони. Представяме ви списъка на сайта bgtop10 за десетте най-абсурдни закона.


10. Китай


Законът за едното дете
Това може би е най-известният от законите в списъка, защото за него се спори и знае много. Влиза в ефект през 1987 година, за да забави нарастването на населението  на Китай , което е повече от 1.3 милиарда. Законът налага жестоки данъци на двойки, които решат да имат повече от едно дете. Както може и да се очаква, този закон предизвиква големи спорове. Защитниците му адмирират Китай за тази стъпка насочена срещу пренаселването не само на Китай, а и на света. Противниците му вярват, че да забраниш на хората да имат повече от едно дете не е морално правилно и посочват също така факта, че броят на абортите се е повишил многократно, защото семействата искат да имат мъжки наследник. Групи за защита на човешките права продължават борбата с този закон и само бъдещето ще покаже дали ще го преборят.


 


9. Гърция


Забраната на електронните игри
Този закон е приет на 3 септември 2002 година като такъв, който забранява само видео игрите в интернет кафетата, като начин да се бори с незаконните залагания, но от 8 Декември 2003 година е ревизиран и включва забраната на всички електронни игри. Причината е, че законодателите стигнали до извода, че е много трудно да се различат незаконните хазартни игри от други безвредни такива, като шах онлайн примерно. Колкото и смешно да звучи, достатъчно е да изгледаме някои клипчета в youtube и vbox7, за да разберем, какво причиняват видео игрите на детската психика. Така че може би този акт на гръцките депутати не е толкова ненормален, колкото изглежда.


 


8. Франция


Никое прасе не може да бъде кръщавано Наполеон от собственика му
Да – става въпрос за великият френски генерал и император Наполеон Бонапарт, отговорен за покоряването на по-голямата част от Европа по време на Наполеоновите войни ( 1799-1815), преди най-накрая да бъде озаптен и победен при Ватерло от Дука на Уелингтън. Французите имат голям респект към него и се вярва, че известната кратка история на Джордж Оруел – „Животинската ферма”, в която прасето представляващо Сталин е кръстено Наполеон е причина за този закон. Дори в книгата  във Франция, прасето често е наричано Цезар вместо Наполеон, но това е повече заради факта, че Наполеон е представен като Сталин, отколкото от това, че е представен като прасе. Днес повечето хора смятат този закон за шега и почти никой не го спазва, като повечето дори не знаят за него.


 


7. Германия


Възглавниците са оръжия
В Германия  възглавниците са смятани за „оръжия”. Може би ако напълните една възглавница с камъни, тя би могла да бъде оръжие. Ако ви трябва все пак нещо за самозащита, все пак по-добре да изберете огнестрелно оръжие пред пухкавия чувал.


 


6. Израел


Бъркането  носа е забранено в Сабат (времето от залеза в Петък до появането на звездите в Събота)
Държавата Израел, формирана малко след втората световна война през 1948 година, като място, където евреите могат да живеят без да бъдат преследвани. Страната е известна като силна и непокорна, като почти постоянно оттогава досега воюва със своите съседи и с хората, които изгони, за да си направи държава – палестинците. Но да се върнем към закона – да оставим политиката засега – закона позволява на равина да забранява на хората, които ходят в църквата му да си бъркат в носа по време на Сабат. Законът съществува не защото по принцип това си е отвратително, а защото се вярва, че потенциално кървене предизвикано от това бъркане в носа може да наруши светостта на този ден. Законът е насочен само към вярващи и освобождава редовните граждани. Така че ако на Шабат се озовете в Израел може да си бъркате в носа, колкото пожелаете.


 


5. Свазиленд


Закон, забраняващ на жените да носят панталони
Свазиленд е една от най-бедните страни в света в която средната продължителност на живота е 30-35 години. Хората са потиснати и управлявани от корумпирано правителство и тираничен диктатор – Цар Мсвати III, който е прокарал доста странни закони в опит да установи патриархалното общество, в което жените не са равни и са по-низши от мъжете. Затова на жените е забранено да носят каквито и да било „мъжки” дрехи, като панталони например. Наказанието за някоя жена, позволила си да наруши забраната, е брутално – панталоните й са буквално разкъсвани от войниците, а какво се случва след това може да си представите.


 


4. САЩ/Калифорния


Закон, забраняващ публичното чифтосване на животни
Да – на животните е забранено да се чифтосват на 1500 метра от всяко заведение, училище или църква. Чудим се само как се налага спазването на този закон. Интересно дали има някакви полицейски служители, които следят за спазването му.


 


3. Филипините


Закон за номера на колата
Законът е интересен, защото е много специфичен. Той казва, че коли, чиито регистрационни номера завършват на 1 или 2, не могат да се движат по пътищата в понеделник, тези със завършек на 3 или 4 не могат да се движат вторник, 5 и 6 нямат право на това в сряда, 7 и 8 почиват в четвъртък, а 9 и 0 ги няма на пътя в петък. Този закон бе дори обсъждан преди няколко години в България като възможност да се намали трафика на колите, но под друга форма-автомобилите с четни регистрационни номера да се движат в четни дати, а нечетните в нечетни. Все пак законът си остава странен.


 


2. Япония


Сватбеният закон на честта
Този закон не е чак толкова абсурден като някои други в списъка, но със сигурност ще се стори странен на много читатели и показва големия респект който изпитват японците към своето семейство. Законът се състои в това, че по-голям брат може по закон и чест, формално да поиска ръката на приятелката на по-малкият си брат по време на тяхната сватба и двамата трябва да се съгласят. В Азия има много такива закони, които показват как азиатците спазват хилядолетната си традиция да почитат по–старите.


 


1. Великобритания


Законът, забраняващ смърт в парламента
Англичаните са известни с техните идиотски закони и данъци от преди стотици години. Съдебният министър Джак Строу тръгна на кръстоносен поход да се отърве от всички такива закони и един от топ приоритетите в тази борба беше точно този, според който е незаконно да умреш в парламента. Този закон, който отпадна наскоро, беше взиман на подбив и критикуван от цял свят като безсмислен, тъй като няма как да накажеш нарушителя, след като той е умрял.

Коментари: 0