Топ 10 на най-известните музеи в света

Представяме Ви класация на местата с невероятни колекции от антични предмети, картини скулптури и други предмети на изкуството

Светът е пълен с очарователни места, които си заслужават да се видят - някои от тях са създадени от природата, други - от човека. След като вчера Ви показахме най-призрачните градове в света, днес минаваме към класацията на БГ Топ 10 за най-известните музеи с невероятни колекции от антични предмети, картини скулптури и други предмети на изкуството:


10. Ермитажа

 Намира се в Санкт Петербург – Русия. В Ермитажа са показани исторически шедьоври и художествени произведения, някои от които са на над триста години. Музеят, който има колекция от около три милиона експоната, които не само показват произведения на изкуството от миналото, но и широк спектър от древни бижута.


9. Smithsonian

Намира се във Вашингтон, Музеят Smithsonian е известен с най-голямото изложбено пространство в света. Музеят активно финасира научни изследвания и образовани, включва и зоологическа градина, а също така е и основна туристическа дестинация. Музеят притежава колекция от около 136 милиона експоната.


8. Райксмузеум – Rijksmuseum

В националният музей на Холандия Rijksmuseum са изложени прекрасни картина на старите холандски майстори. Може да видите някои от блестящи произведения на изкуството и занаятите, картината на Рембранд „Нощна стража“ е една от най-известните творби на този музей.


7. Египетския музей

Египетски музей или Музея на египетските старини, намиращи се в Кайро е създаден в опит да се предотврати разграбването на археологическите находки. Показва безброй исторически артефакти. Посещавайки ще се докоснете до 3-4 хилядолетна история, мумии и фараони.


6. Музеят Прадо

Намира се в Мадрид, музея „Прадо“ е първоначално създаден като музей за скулптура и живопис. В последствие са добавени колекция от медали, монети, гравюри и рисунки.


5. Метрополитън

Намиращ се в Ню Йорк, музеят разполага с колекция от над два милиона произведения на изкуството. За да осъществят огромната колекция, от управата на музея са организирали експозицията в на 19 различни кураторски секции.


4. В галерия „Уфици“

Уфици се намира във Флоренция (Италия) и е един от най-популярните и най-старите художествени музеи на западния свят. Можете да видите Ботичели, „Раждането на Венера“ е най-популярната атракция на този музей. И все пак, не бива да пропускате от брилянтни произведения на Микеланджело, Да Винчи, Рембранд, Караваджо и Рафаел, които се показват в този музей.


3. Британския музей

В Британския музей, който първоначално е бил създаден от сър Ханс Слоун учен и лекар, в момента притежава колекция от над седем милиона различни експоната. Музеят е открит през 1959 г. в момента привлича хора, които просто са изумени от човешката култура. Има громни колекции.


2. Лувъра

Намира се в Париж, Лувъра или както го наричат във Франция Grand Louvre е известен, като един от най-големите музеи в света. Този исторически паметник е дом на около тридесет и пет хиляди исторически експонати, сред които са както праисторически артефакти, също така и шадьоври от ХIХ век.


1. Музеят на Ватикана

Създаден от папа Юлий II, Ватиканския музеи е включен в списъка на най-великияте от музеи. Ако посетите тези музеи, ще можете да видите някои от най-великите скулптури. Не само това, можете да видите и шедьоври на изкуството, създадени по време периода на Ренесанса.

Коментари: 0