Toyota изтегля още 2.77 млн. автомобила за ремонт

Най-големият производител на коли ще трябва да премахне дефект в кормилната уредба и водната помпа

3656 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големият производител на автомобили в света - японската Toyota Motor обяви, че ще изтегли 2.77 млн. автомобила по целия свят. Компанията е установила дефект в кормилната уредба и водната помпа на хибридните автомобили от моделите Prius и Corolla.

Заради проблеми с кормилната уредба само в Япония за ремонт ще бъдат върнати 1.5 млн. автомобила, в САЩ - 670 хил. коли, а в Европа - 496 хил. автомобила. Проблемите са забелязани във втората генерация Prius и при определени серии на Corolla. От компанията обявиха, че проблемът може да бъде оправен за 50 минути.

Проблеми с водната помпа са установени при 630 хил. автомобила по целия свята. В САЩ са засегнати 350 хил. коли, а в Япония - 175 хил. автомобила.

Това е поредната акция на компанията за изтегляне на автомобили, заради дефекти. През октомври беше съобщено, че за ремонт ще влязат 7.4 млн. коли заради дефект в бутона на електрическите стъкла. Това е най-голямото изтегляне на коли в автомобилната индустрия от 1996 г. насам. Преди 16 години Ford Motor вкара 8 млн. автомобила за ремонт.

През последните години Тоyота е рекордьор по кампании за изтегляне на дефектни автомобили. Между 2009 г. и 2011 г. компанията е трябвало да вкара за ремонт над 10 млн. коли. Въпреки това през тази година компанията се върна на върха по продажби, а за цялата 2012 г. очаква да има печалба от 9.7 млрд. долара.

Японската компания е единствената, която не страда особено от проблемите с Китай. Двете държави водят териториални спорове, и заради това търговските им отношения са силно затруднени. Заради слабият износ към Китай, японските автомобилни компании отчитат двуцифрени сривове в продажбите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg