Гайтнър подкрепи високите данъци за богатите в САЩ

Според финансовият министър на САЩ предупреди, че отлагането на "фискалната пропаст" няма да реши кризата

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Удължаването на срока, в който действат данъчните облекчения за богатите американци, с цел да се даде повече време на Вашингтон да постигне сделка по намаляването на дефицита, ще създаде повече несигурност на пазарите. Това каза финансовият министър на САЩ, цитиран от CNBC. Той предупреди още, че отлагането на "фискалната пропаст" няма да реши фискалната криза в САЩ.

"Това ще постави на масата цялата несигурност, което няма да ни се хареса", коментира той.

Гайтнър каза, че не е възможно да се редуцира бюджетният дефицит на САЩ без допълнителни данъчни приходи. Той посочи, че администрацията е предложила пакет от фискални реформи, които ще доведат до повишаване на приходите в хазната.

Администрацията на Обама и Конгресът имат седем седмици, за да се справят с т. нар. "фискална пропаст" - едновременното увеличаване на данъчното бреме за заможните американски домакинства и съкращаването на публичните разходи, което е предвидено от началото на 2013 г.

Белият дом и законодателите във Вашингтон влязоха в спор дали тези мерки ще поставят Страната на неограничените възможности на устойчивия фискален път. Затова много политици и икономисти настояват да се отложи действието на мерките, за да си дадат политиците повече време.

По-рано Тимъти Гайтнър и президентът на САЩ Барак Обама се срещнаха с лидерите на синдикатите в страната. На тази среща Обама потвърди обещанието си да увеличи данъчното бреме за най-богатите и да понижи налозите за хората с доходи до 250 хил. долара годишно.

В петък Барак Обама ще се срещне с лидерите на демократите и републиканците в Конгреса. На тази среща ще започнат и преговорите за бюджета.

Коментари: 0