Toyota праща робот в Космоса

Очаква се полетът на Kirobo да бъде на 4-ти август тази година

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Създаденият от учените от отдела за изследвания на Toyota робот Kirobo, е получил одобрение за участие в полет на борда на Международната космическа станция (МКС). Kirobo е преминал успешно всички предварителни изпитания, с което е доказал, че е напълно готов за полет в Космоса.

Очаква се на 4-ти август тази година роботът да отлети на специален кораб и да се скачи с МКС. Учените предвиждат да го оставят там до края на годината, когато ще пристигне космонавта Коичи Ваката. Двамата ще участват в първия експеримент за разговор между човек и робот в космоса на борда на японския експериментален модул Kibo.

Освен Toyota, в проекта участват учени от Токийския университет, изследователският център за авангардни технологии в Токио и компанията Robo Garage. За функциите за гласово общуване и разпознаване на лица, които ще играят основна роля по време на пребиваването на робота в Космоса, ще отговарят експертите от изследователския отдел на Toyota.

Това е вторият проект на хуманоид, в който автомобилната компания участва. Близнакът на Kirobo, носещ името Mirata ще остане на земята и ще изпълнява функциите на дубльор в случаи на възникване на проблеми.

Коментари: 0