Toyota с рекордна печалба за последните 4 години

Положителният финансов резултат на автомобилния гигант достигна 3,7 млрд. долара

6872 ~ 1 мин. четене

Японският автомобилен гигант Toyota обяви рекордна за последните 4 години печалба, съобщи FT. Положителният финансов резултат на компанията за второто тримесечие на 2012 г. достига 290,3 млрд. японски йени, което се равнява на 3,7 млрд. щатски долара. В основата на високата печалба е ръстът на продажбите на автомобили. През миналата година продажбите отчетоха спад след мощното земетресението в Япония.

Автомобилният производител остави без промяна предварителната прогноза за печалба в периода 1 април 2012 г. - 31 март 2013 г. Очаква се резултатът да се повиши 2,5 пъти и да достигне 760 млрд. йени. Това ще е най-високата печалба за последните 5 години.

През миналата година Toyota намали производството си с 400 хил. автомобила заради мартенското земетресението в Япония и наводненията в Тайланд няколко месеца по-късно. Спадът струваше на компанията загуба на челната позиция като най-голяма производител на автомобили в света.

Сега обаче автомобилният гигант успява да се възползва от повишеното търсене на коли в САЩ и Япония. Toyota отчита 26% ръст на продажбите на нови автомобили до 164 898 превозни средства през юли в Америка - най-големия пазар на компанията.Подкрепи Economic.bg